NISU USPELI DA SLOME SRPSKU! U Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici obeleženo četvrt veka odbrane RS

S. M.

19. 09. 2020. u 08:42

U KOZARSKOJ Dubici, Novom Gradu i Kostajnici u petak je obeleženo četvrt veka odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

НИСУ УСПЕЛИ ДА СЛОМЕ СРПСКУ! У Козарској Дубици, Новом Граду и Костајници обележено четврт века одбране РС

Foto SRNA


- Agresija tadašnje hrvatske vojske izvršena je u želji da se slomi život i narod na ovim prostorima. To nije prvi put da se baš na ovim prostorima vodi najoštriji napad hrvatskih jedinica prema srpskom stanovništvu. To je bila sigurno nepotrebna operacija sa stanovišta Hrvatske toga vremena, ali je to bio rezultat dogovora koji su imali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman da se slomi Republika Srpska - izjavio je Dodik.
Nakon parastosa ubijenim vojnicima i civilima, Dodik je rekao da agresor 1995. godine nije uspeo u svojoj nameri.


- Poruka je i da nas nisu slomili! Ostajemo ovde i naš odgovor je život i Republika Srpska! - poručio je Dodik.


Dodik je dodao da u agresiji na tri zapadnokrajiške opštine nisu bili vojni ciljevi već civilni, a za zločine nad civilima niko nije odgovarao.


- S druge strane, Srbi su satanizovani, za Srbe je uvek bilo predodređeno da budu krivi, da budu procesuirani, ali to je nešto što sa čim moramo da živimo. Mi Srbi smo ovde naučili lekcije da upravo sve te nepravde koje smo doživljavali pretvorimo u našu želju za što bolju i stabilniju Republiku Srpsku. I ovaj dan je upravo to - naglasio je Dodik.
Naselja i gradovi pretrpeli su velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija, procenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Foto SRNA

 


Napad hrvatske vojske na Opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25. Hrvatska vojska bila je u sadejstvu sa pripadnicima tzv. Armije BiH i HVO. Pripadnici Vojske RS uspeli su 19. septembra 1995. da potisnu hrvatsku vojsku preko Une.

UBIJENO 106 OSOBA


NA području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 osoba, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije