OTVORITI PITANJE SRPSKE AKO SRBIJI TRAŽE PRIZNAVANJE: Stav Banjaluke - povezati status KiM i položaj srpskog naroda u Bih

D. R. Đ.

22. 08. 2020. u 10:00

RUKOVODSTVO Republike Srpske zatražilo je od Beograda da stavi na dnevni red pitanje statusa RS ukoliko međunarodna zajednica bude tvrdoglavo insistirala na hitnom razrešenju kosovskog čvora koje bi bilo protivno našim nacionalnim interesima.

ОТВОРИТИ ПИТАЊЕ СРПСКЕ АКО СРБИЈИ ТРАЖЕ ПРИЗНАВАЊЕ: Став Бањалуке - повезати статус КиМ и положај српског народа у Бих

Foto: V. N.

Ovo je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, suština inicijative Banjaluke o kojoj je obavešten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uoči nove faze razgovora oko kosovskog pitanja, šef naše države dobio je iz RS informacije o antidejtonskim ponašanjima visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i statusu srpskog naroda preko Drine.

Ovaj tajming izabran je jer, prema mišljenju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Srbija koja sa međunarodnim faktorima pregovara o pitanju Kosova, treba da vodi računa i o Republici Srpskoj.

- Želeli smo da pokažemo da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima Srpske i KiM. Ne treba dozvoliti da se dogodi da jedni imaju pravo na nezavisnost iz perspektive međunarodne zajednice, a da ista ta međunarodna zajednica krši prava koja su zagarantovana Dejtonom - obrazložio je juče Dodik.

S obzirom na to da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, on je naveo da RS ima obavezu da šefa srpske države informiše o kršenjima ovog sporazuma. Povodom inicijative iz Banjaluke, Vučić je juče najavio da će pozvati u Beograd Dodika i predsednicu RS Željku Cvijanović kako bi razgovarali o dokumentima koja su mu poslali.

Foto: V. N.

Obeležavanje Dana RS

Dodik je naveo da razume potrebu srpskog predsednika da sve sagleda i da vidi na koji način će moći sve to "da prihvati ili redukuje". On smatra da na mestima gde se razgovara o statusu ili o dijalogu Prištine i Beograda treba istaći kako se krše međunarodni sporazumi i da se pokaže na koji način je Kosovo došlo u poziciju "da se samoproglasi".

- Mislim da postižemo dve stvari, a to je da Vučiću pružamo jednu vrstu argumentacije o ponašanju međunarodne zajednice u dva slučaja koja su identična - Kosovo i Republika Srpska, i u tom pogledu podržaćemo rešenja koja Beograd u dijalogu sa Kosovom postigne - naveo je Dodik.

Dodik: Želimo da ukažemo na dvostruke aršine

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je RS nasiljem nametnuto da bude unutar BiH i da ona ima pravo na samoopredeljenje, što ne bi bilo rušenje Dejtonskog sporazuma, dok je Kosovo deo Srbije:

- Naš nacionalni interes nije da rešimo pitanje Kosmeta, bez rešavanja pitanja RS. Od toga treba da se krene, a ne da rešavamo albansko pitanje.

Upitan ko bi u međunarodnoj zajednici bio sagovornik Beograda na ovako postavljenu temu, Anđelković kaže da ako takvog sagovornika nema sada, da onda treba sačekati da se on pojavi, makar to trajalo i deset godina:

- Zašto bi se Srbija odricala Kosova, a da ne reši pitanje RS?

Foto: V. N.

 
CVIJANOVIĆEVA: DOKUMENT SE TIČE RS

DOKUMENT koji je poslat Srbiji ne tretira pitanje Kosova već Republike Srpske, posmatrajući celokupnu situaciju u kontekstu značajnog ili prioritetnog nacionalnog pitanja, što Srpska za Srbiju jeste - izjavila je juče predsednica RS Željka Cvijanović, dodajući da "ako negde postoje rešenja, koja se gledaju u paketu, onda se može reći da se i ta pitanja tako trebaju posmatrati".

- Srbija treba da bude upoznata sa stvarnim stanjem, odnosno načinom na koji se u BiH kršio Dejtonski sporazum i kako su se donosila antidejtonska rešenja i blokirale mnoge stvari koje su mogle da budu efikasne za sve, da se pridržavalo slova Ustava - navela je Cvijanovićeva, potvrdivši da će se zvaničnici RS u narednim danima sastati s predsednikom Vučićem. (O. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)