DESET HILJADA MIGRANATA NA ULICAMA: Alarmantno stanje u BiH, nema dovoljno policajaca

Tanjug

20. 08. 2020. u 18:54

NAČELNICA Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Snežana Galić izjavila je danas da na području tog kantona ima 10.000 migranata – 7.000 na ulicama i u napuštenim objektima i 3.000 u kampovima.

ДЕСЕТ ХИЉАДА МИГРАНАТА НА УЛИЦАМА: Алармантно стање у БиХ, нема довољно полицајаца

Foto: V. Danilov

Iz Republike Srpske, kaže, 300 migranata nedeljno dolazi preko graničnih prelaza Ključ, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa, a iz Hrvatske je tokom sedam meseci ove godine prebačeno 2.000 migranata.

- Ali migranti u Unsko-sanski kanton (USK) takođe dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obaveštavali redovno Ministarstvo bezbednosti BiH, FUP, Direkciju za koordinaciju policijskih tela - rekla je i dodala da se u USK propuštaju samo ugrožene kategorije migranata i porodice sa decom.

Da bi se stvari održale pod kontrolom USK nedostaje 150 policijskih službenika.

Inače, Operativna grupa USK je u sredu donela zabranu prevoza migranata u taj kanton i unutar njega.

Zabrana podrazumeva ulazak na područje USK, van trenutnog prihvatnog kapaciteta kampova, zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama, zabranu pružanja usluga smeštaja migrantima.

Unsko-sanski kanton je područje u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji BiH, izrazito pogođeno migrantskom krizom.

Sve su glasniji protesti građana u zahtevima za rešavanje problema. Proteklih noći je bilo i incidenata u Velikoj Kladuši, kada je u okupljanju građana u blizini migrantskog kampa blokiran put, pa je situaciju smirivala policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)