AGONIJA NE PRESTAJE: Građani Drvara i Grahova ponovo najavljuju blokade zbog otpada iz Italije (FOTO)

S. M.

16. 07. 2020. u 07:28

GRAĐANI Drvara i Grahova nisu zadovoljni kako se rešava problem oko tekstilnog otpada iz Italije, koji je početkom jula dovezen na to područje.

АГОНИЈА НЕ ПРЕСТАЈЕ: Грађани Дрвара и Грахова поново најављују блокаде због отпада из Италије (ФОТО)

Foto Marko Žarač

Iako je bilo najavljeno da će biti uklonjen sav otpad koji je ovde ostavljen, od toga već 15 dana nema ništa. Odvezeno je nekoliko kamiona, a većina otpada i dalje je na lokacijama gde je istovaren. Ukoliko se ne ukloni sav otpad, mi ćemo ponovo blokirati sve puteve u Livanjskom kantonu - kaže Dušica Runić, načelnica Drvara.


Zbog cele situacije predstavnici Srba iz Drvara i Grahova, kao i politički predstavnici Srba u Livanjskom kantonu u petak će put Sarajeva na sastanak sa federalnim resornim ministrom.


Runićeva kaže da još nisu stigli rezultati analize uzoraka otpada koji je iz Italije istovaren na području te opštine.


- Već 15 dana smo u agoniji. Opština je uputila inicijativu da se poništi kantonalno rešenje, ali nema odgovora. Poslali smo i zahtev za nezavisno uzorkovanje otpada i nismo dobili odgovor. Dokle više da čekamo, kako su sada toliko neažurni, a dozvole za uvoz su dobijene ekspresno i od Livanjskog kantona, i od FBiH - ukazala je Runićeva.


Pored načelnice Drvara u Sarajevo na sastanak kod ministarke ekologije i turizma FBiH Edite Đapo će i delegati u Domu naroda PBiH Dragana Damjanović, Goran Broćeta i Aleksandar Štrbac.


Oni su uputili zvanični zahtev za hitan sastanak, zbog neadekvatno uskladištenog otpada na prostoru Drvara i Bosanskog Grahova, federalnom ministru životne sredine i turizma Editi Đapo i ministru građevinarstva i zaštite životne sredine u Livanjskom kantonu Hikmetu Hodžiću.


- Imajući u vidu da dosadašnje preduzete mere nisu dale rezultate, i da se otpad i dalje nalazi u tim opštinama, upućujemo zahtev za hitno održavanje sastanka kako bismo zajedničkim delovanjem postigli cilj, a to je odvoz otpada - naveli su delegati iz reda Srba.

 

ZAHTEVI Dušica Runić

 

OBEĆANjE MINISTARSTVA EKOLOGIJE


MINISTARKA ekologije FBiH Edita Đapo obećala je pre nekoliko dana da će tekstilni otpad, koji je preduzeće "Krom reciklaža Drvar" deponovalo na području Drvara, Bihaća i okoline Sarajeva, biti vraćen u Italiju, odakle je i uvezen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!