BANJALUKA OBELEŽAVA DAN GRADA: Ključevi grada Vučeviću i Dačiću

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 04. 2024. u 09:20

BANjALUKA danas obeležava Dan grada, u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu, a povodom ovog jednog od najznačajnijih datuma u istoriji grada čestitke su uputili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

БАЊАЛУКА ОБЕЛЕЖАВА ДАН ГРАДА: Кључеви града Вучевићу и Дачићу

Foto: SRNA

Povodom Dana grada i 79. godišnjice oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svetskom ratu, Dodik je poručio da želi da se ovaj datum i u budućnosti obeležava kao velika pobeda i da se očuva sloboda.  

On je istakao da je Banjaluka tokom svih ovih godina gradila i stekla reputaciju uspešnog administrativnog, ekonomskog, univerzitetskog, sportskog, političkog i kulturnog centra čije znamenitosti i bogato istorijsko nasleđe predstavljaju izvor ponosa za lokalno stanovništvo, ali i za celu Republiku Srpsku.

- Uz istrajnu podršku republičkih institucija uveren sam da će rukovodstvo Banjaluke raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za život i rad svih njenih građana, te u tom smislu pozdravljam svaku inicijativu koja vodi razvoju i prosperitetu - napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.  

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima i rukovodostvu Banjaluke povodom Dana grada, 22. aprila, i istakla da je najveći grad u Republici Srpskoj u saradnji i uz podršku republičkih institucija postao prepoznatljiv centar.  

Cvijanovićeva je istakla da je raduje činjenica da je Banjaluka postala grad potencijala i velikih mogućnosti koji intenzivno napreduje, da bi na najbolji način odgovorio na potrebe stanovnika.  

- Povodom 22. aprila, Dana grada, upućujem vam srdačne čestitke, sa željom da Banjaluka nastavi sa razvojem i prosperitetom, na dobrobit svih njenih građana i Republike Srpske - navela je Cvijanovićeva.  

Ona je naglasila da Dan oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svetskom ratu predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, te da je to prilika da se sa posebnim pijetetom sete oslobodilaca, kao i značaja slobode, mira i stabilnosti. Dan grada Banjaluka slavi se u znak sećanja na 22. april 1945. godine kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svetskom ratu.  

Program obeležavanja Dana grada počeće u 18.00 časova u Parku "Mladen Stojanović", uz najveću tortu spremnu za sve posetioce.  

U sredu će biti odata počast herojima, a na svečanoj akademiji uručene gradske nagrade i priznanja.  

Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka", između ostalih, dobiće ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i posthumno general Momir Talić.

BONUS VIDEO: BAJA MALI KNINDžA NA PUNOM TRGU KRAJINE - Zapevao i Dodik, Srpska slavi svoj rođendan

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke