AKO ŠMIT INTERVENIŠE, SRPSKA ĆE PROGLASITI NEZAVISNOST: Odjeknule Dodikove reči u Parizu

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 04. 2024. u 14:21

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik informisao je u Parizu francuske senatore da Kristijan Šmit pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Srpska, ukoliko on bude intervenisao u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

АКО ШМИТ ИНТЕРВЕНИШЕ, СРПСКА ЋЕ ПРОГЛАСИТИ НЕЗАВИСНОСТ: Одјекнуле Додикове речи у Паризу

Foto: Printskrin

- Mi ćemo to učiniti. Važno je da smo danas razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su želeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo izneli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane sa intervencionizmom i da se stranci povuku - izjavio je Dodik za RTRS nakon sastanka sa senatorima.

On je istakao da je senatore informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uveren da će posetom Senatu ostvariti željeni efekat.

- Moja osnovna stvar je bila - budite objektivni, mi nismo došli ovde da tražimo navijanje po bilo kom osnovu - kazao je Dodik.

On je naveo da je izneo poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju.

- Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci - rekao je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, ukoliko se to ne desi, doneti svoje zakone i nastaviće dalje u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH koji predviđa da CIK provodi samo izbore za članove Predsedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

Dodik je rekao da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH.

- Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Šmitovu nameru da donese poslednje odluke, bila protiv i mi to cenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove - naveo je Dodik.

BONUS VIDEO: "DVA NAJVEĆA HEROJA ZA SRPSKI NAROD" - Meštani Pambukovice oduševljeni posetom Vučića i Dodika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova