POSLODAVCIMA MINIMALAC OD 1.050 KM NEPRIHVATLJIV: Vlada Srpske i privrednici u pregovorima oko utvrđivanja najniže plate radnika

V. N.

16. 11. 2023. u 06:30

PRIVREDA Republike Srpske i BiH, ne može izdržati minimalac od 1.050 KM, kako su predložile i Vlade Srpske i Federacije BiH, upozorili su poslodavci nakon sastanka sa premijerom RS Radovanom Viškovićem.

ПОСЛОДАВЦИМА МИНИМАЛАЦ ОД 1.050 КМ НЕПРИХВАТЉИВ: Влада Српске и привредници у преговорима око утврђивања најниже плате радника

Foto D. Pozderović

Predsednik Unije poslodavaca RS, Saša Trivić, nakon sastanka u Vladi je izjavio da, prema njihovoj oceni, minimalac može da ide do 760 KM, u odnosu na aktuelni od 700.

- Minimalac jeste administrativno 700 KM, međutim on za radnike u privatnom sektoru kroz dodati minuli rad, topli obrok i prevoz dostiže oko 950 maraka - naveo je Trivić.

Dodaje da Vlada ima svoje potrebe u smislu borbe sa sivom ekonomijom, nastojeći da kroz najnižu platu proširi oporezivanje u sivoj zoni, ali smatra da nije dobar način da se to radi preko minimalca.

- Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču - rekao je Trivić.

Upozorio je da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mesta, procena je da bi bez posla ostalo 10.000 radnika u RS.

Šta je sve u strukturi plate

VAŽNO je da vidimo šta je sve u strukturi najniže plate, i da argumentovanim razgovorom o privredi idemo u pravcu dogovora. Razgovor sa premijerom i njegovim saradnicima bio je otvoren i smatram da će se naći neki kompromis, rekao je Ćorić nakon sastanka sa premijerom RS.

Predsednik Privredne komore RS, Pero Ćorić, kaže da njihove analize pokazuju da republička privreda trenutno objektivno ne može podneti uvođenje najniže plate od 1.050 KM jer bi zbog toga bio zatvoren određeni broj radnih mesta.

Ćorić ističe da privreda u Srpskoj u ovom trenutku realno može da podnese minimalac od 750 KM.

- Sve ostalo odrediće tržište - naglasio je Ćorić.

On je upozorio da će se, ukoliko bude drastičnog povećanja minimalca u Srpskoj, doći u poziciju da se izjednače primanja nekvalifikovane, kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage, što bi moglo da izazove nezadovoljstvo radnika koji su kvalifikovaniji.

Ćorić je dodao da bi to moglo da doprinese tome da kvalifikovana radna snaga napusti ove prostore, čime se stvara šteta privredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?