NA HILJADE PRIJAVA ZA BORAČKI DODATAK U SRPSKOJ: Najviše prijavljenih bivših boraca zasada u Banjaluci

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 10. 2023. u 06:50

NA desetine bivših boraca Vojske Republike Srpske, prijavilo se u opštinama i gradovima širom zemlje kako bi ostvarili pravo na borački dodatak, nakon što je Vlada donela Uredbu po kojoj svi borci koji imaju najmanje jedan mesec učešća u zoni borbenih dejstava imaju pravo na mesečni dodatak.

НА ХИЉАДЕ ПРИЈАВА ЗА БОРАЧКИ ДОДАТАК У СРПСКОЈ: Највише пријављених бивших бораца засада у Бањалуци

Foto: S. Mišljenović

Taj dodatak iznosiće tri marke po mesecu provedenom u zoni borbenih dejstava i Vlada RS je za tu namenu obezbedila 150 miliona maraka. Najviše prijavljenih zasada je u Banjaluci i to više od 10.500 boraca.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić rekao je da je Vlada uspela da ispoštuje sve zahteve boračke populacije i da se sada radi na povećanju invalidnina i rešavanju zapošljavanja tih kategorija.

- Boračka populacija je zadovoljna - rekao je Egić i dodao da pravo na borački dodatak ostvaruje 194.000 kategorisanih boraca.

Naveo je da će za te namene biti izdvojeno 150 miliona KM.

- Do kraja godine biće obezbeđeno dodatnih 23 miliona KM, odnosno 20 miliona KM da svi borci ostvare to pravo, te tri miliona KM za povećanje invalidnina - izjavio je Egić.

U planu revizija statusa

MINISTAR Egić kaže da se planira revizija statusa boraca, ali je to veoma teško uraditi, jer su oni koji su činili određene malverzacije sve "pokrili papirima".

- Imamo to u planu, jedino ne znamo način na koji ćemo to uraditi. Ako treba otvorićemo "crvene linije" ili neke druge načine da budu prijavljeni oni koji su činili malverzacije - rekao je Egić.

Za ove namene u Federaciji BiH se izdvaja samo 50 miliona KM i to za dve kategorije.

U Odeljenje za boračko-invalidsku zaštitu Banjaluke do sada je stiglo 10.500 zahteva za ostvarivanje prava na mesečni borački dodatak. Uz to, primljeno je i 500 novih zahteva za kategorizaciju boraca, koji će po završetku podneti zahtev za priznavanje boračkog dodatka.

- Primljeno je i 200 preseljenja spisa, tj. borci koji su došli u Banjaluku iz drugih lokalnih zajednica, a nisu preneli svoju vojnu evidenciju, to čine ovih dana, a po izvršenoj evidenciji i oni će podneti zahtev za mesečni borački dodatak - rekao je ovlašćeni potpisnik u Odeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović.

Naveo je da je izdato i novih 100 uverenja o učešću u ratu, da će svi oni biti kategorisani i da će većina podneti zahtev za priznavanje mesečnog boračkog dodatka.

Prema njegovim rečima, nemoguće je odjednom rešiti sve zahteve, imajući u vidu njihov veliki broj.

- Stoga molimo borce za strpljenje i napominjemo da niko neće biti oštećen. Bez obzira na to u kojem mjesecu će dobiti novo rešenje, isplata će ići kako je propisano. Odnosno ako je podnesen zahtev u septembru pravo na mesečni dodatak teče od 1. oktobra, ako zahtev podnesu u oktobru pravo će da teče od 1. novembra - pojasnio je Majstorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)