SARAJEVO ŽELI DODIKA ŠTO PRE U SUDNICI: Ubrzanje sudskog postupka protiv predsednika RS bez uporišta u zakonu

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2023. u 08:30

GLAVNI pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika predsednika Srpske i Miloša Lukića v. d. direktora "Službenog glasnika" RS, u okviru dokaznog postupka, zakazan je 22. novembra u Sudu BiH. U tom sudu pre dve nedelje održano je ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića, kada su se izjasnili da nisu krivi. Sudski postupak će voditi sudija Mirsad Strika.

САРАЈЕВО ЖЕЛИ ДОДИКА ШТО ПРЕ У СУДНИЦИ: Убрзање судског поступка  против председника РС без упоришта у закону

Foto P. Krstović

Dodika i Lukića optužnica tereti za nepoštovanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, a kojeg RS ne priznaje.

Zakazivanje glavnog pretresa protiv Dodika, predstavlja neverovatno ubrzanje krivičnog postupka koje u osnovi nema uporište u zakonu, rekao je advokat predsednika RS, Goran Bubić.

- Znamo da jedan broj postupaka pred Sudom BiH traje godinama i ne završava se, a ovde imamo situaciju gde je glavni pretres zakazan neprihvatljivom brzinom - rekao je Bubić.

Naveo je da ovo samo potvrđuje i dosadašnji tok postupka.

- Imali smo situaciju da uopšte nije razjašnjena tvrdnja odbrane o nelegitimnosti Šmita, niti mogućnosti da OHR donosi zakone. Prethodno se Tužilaštvo BiH pozivalo na stavove bonskih zaključaka, umesto da se pozivalo na Ustav BiH. Pozivali su se i na službenu stranu OHR gde je objavljeno da je Šmit imenovan za visokog predstavnika, što je neverovatno ako imamo jasne odredbe o postupku imenovanja - rekao je Bubić.

Optužnica nerazumljiva

PRILIKOM prvog ročišta u Sudu BiH, predsednik RS, nije želeo da ustana na šta je sudija upozorila da ne poštuje Sud, a on je dodao da ga bole leđa i da ne može ustati.

- Optužnicu sam dobio na latinici i tražio sam da mi se dostavi na ćirilici. Pokušali su da mi uvale optužnicu tokom saslušanja na ćirilici. Optužnica je nerazumljiva jer je podignuta na činjenici da Šmit nameće zakone i da svako ko ih ne poštuje može da ode u zatvor - kaže Dodik.

Sada je situacija, dodaje, da se Tužilaštvo poziva na službenu stranicu OHR, umesto na validan akt, što Sud prihvata nekritički.

Bubić je rekao da je ročište o izjašnjavanju o krivici 16. oktobra praktično završeno pre nego što je počelo, a da je sudija, odbijajući prigovore, istakla da će se to pitanje razjasniti na suđenju.

- Sada na suđenju možemo očekivati da sud kaže da se to razjasni u žalbenom postupku. Zato nije slučajno da javnost u RS ne iskazuje poštovanje prema Sudu BiH - rekao je Bubić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!