NA USTAVNOM SUDU RUŠE KLEVETU:Banjalučki novinari i advokatski tim traže ocenu ustavnosti Krivičnog zakonika RS

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 09. 2023. u 06:25

NOVINARI na čelu sa predsednikom Kluba novinara Banjaluka, Sinišom Vukelićem, i advokatskim timom, koji čine Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić, predali su Ustavnom sudu RS inicijativu kojom traže pokretanje ocene ustavnosti Krivičnog zakonika RS.

НА УСТАВНОМ СУДУ РУШЕ КЛЕВЕТУ:Бањалучки новинари и адвокатски тим траже оцену уставности Кривичног законика РС

Novinari protest Banjaluak foto SM

Tačnije, članova 208a i 208b KZ RS, a kojim se kao krivična dela definišu kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

- Verujemo da će sudije imati više sluha i odbraniti Ustav Srpske, kojeg su poslanici u NS RS grubo ranili podizanjem ruke za ovakav Krivični zakon, kojim se kriminalizuje kleveta i guši javna reč. Nadamo se da će Ustavni sud i sudije imati osećaj i shvatiti koliko je važno ova inicijativa i da proglase neustavnim poslednje izmene Krivičnog zakonika RS - kazao je Vukelić.

Ističe i da je kriminalizacija klevete u Srpskoj gušenje javne reči zbog čega će RS doći na "crnu listu" zemalja u kojima zbog izgovorenog mišljenja i napisanog stava možete završiti u zatvoru, ukoliko ne budete u mogućnosti da platite tu kaznu.

Advokati Jokić i Kisin Zagajac u apelaciji navode, između ostalog, da se postavlja pitanje opravdanosti službenog gonjenja za krivična dela koja nemaju elemente nasilja i da će na ovaj način na jednoj strani biti celokupan državni aparat, sa svim ljudskim, tehničkim i finansijskim resursima, a da se nasuprot njega nalazi osumnjičeni ili optuženi.

Građani drugog reda

U APELACIJI se navodi da će optužnice po službenoj dužnosti imati posledice po optužene, jer neće moći dobiti uverenje o nevođenju krivičnog postupka. U praksi znači da osobe optužene za klevetu ne mogu konkurisati za posao, dobiti vize, radne dozvole...

- Govorimo o periodu od nekoliko godina, u proseku, pet koliko treba do pravosnažnog okončanja postupka. To, znači, da će lica protiv kojih stupe na snagu te optužnice, pet godina biti građani drugog reda - piše u apelaciji.

- Za dela koja nemaju elemente nasilja, kojima nije potrebno štititi društvenu zajednicu, poredak ili telesni integritet, imovinu, neopravdano je da ih vode javna tužilaštva po službenoj dužnosti, samo na osnovu predloga za gonjenje oštećenog. Oštećeni treba samo da podnese krivičnu prijavu i sve ostalo će uraditi tužilaštva. Nema troška ni takse. S druge strane, osumnjičeni ili optuženi i te kako imaju troškove jer sami organizuju svoju odbranu. Ovo je jednostavan primer nejednakosti strana i pravni prikaz biblijske borbe Davida i Golijata - pojašnjava se u inicijativi.

Dalje ističu i da bi zbog nečega što je izgovoreno ili napisano, čitav tužilački aparat, uključujući tu i policiju, trebalo da se okomi na usamljenog pojedinca i to pojedinca koga bi trebalo da štiti pretpostavka nevinosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)