DECU IM NE MOŽEMO OPROSTITI: Ustaše u NDH tokom Drugog svetskog rata ubile čak 74.642 srpske nejači

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 07. 2023. u 07:00

USTAŠE su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata ubile 74.642 dece, od kojih je najmlađa žrtva bila stara samo jedan dan, i monstrum od te države jedini je napravio i logore za ta nedužna bića, kroz koje je prošlo i 32.000 kozaračke dece, poručio je predsednik RS Milorad Dodik povodom obeležavanja Dana sećanja na ubijenu i umorenu decu u NDH. Obeležavanje tog datuma održano je juče u Prijedoru.

ДЕЦУ ИМ НЕ МОЖЕМО ОПРОСТИТИ: Усташе у НДХ током Другог светског рата убиле чак 74.642 српске нејачи

Foto: D. Gavrić

- Ta deca su bila jedina na svetu koja su imala svoj logor! To su bila srpska deca i to je rezultat zvanične politike NDH. Oni su bili u stanju da se iživljavaju nad novoređenčetom, nad nevinim mališanima čiste duše koji nisu ni počeli da žive, a već su videli svu monstruoznost ustaštva i fašizma, silu moćnih nad nemoćnim - poručio je Dodik.

On kaže da to, naravno, i danas niko ne spominje osim nas Srba.

- I u vreme komunizma niko nije govorio da su srpska deca završila u logorima smrti koje su ustaše baš za njih otvarale, kao što su se zataškavali i mnogi zločini počinjeni nad našim narodom. Ćutalo se i o zločinima ustaša pod komandom najvećeg ustaše među njima Jure Francetića nad Srbima Sarajeva, Romanije, Sokoca, koji su bežeći od krvničke kame prema Višegradu spas nalazili u ledenoj Drini, grobnici brojnih Srba - podsetio je Dodik.

O bestijalnosti ustaša, rekao je Dodik, govori i podatak da su se čak Nemci, a posebno Italijani zgražavali nad nedelima koje su činile ustaše nad srpskim narodom.

Hteli da nas zatru

UBIJALI su nam decu, sela na Kozari ostala su bez muških glava, nije bilo mladića za vojsku decenijama, hteli su da nas zatru, da nam poseku korenje, da nas nema. I s toga, u ova vremena, kada su Republika Srpska i njene institucije izložene pritiscima, kada žele da nam otmu imovinu, potrebno je da se držimo zajedno, naglasio je Milorad Dodik.

- Decu ne opraštamo, koliko god bilo hrišćanski oprostiti, decu je nemoguće i oprostiti i prežaliti, a kamoli zaboraviti. I, zato, neka nam ti nedužni životi, ta nevina dečja lica budu uvek pred očima kada razgovaramo sa onima koji bi ponovo želeli da prave logore za Srbe i da unište Srpsku - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)