ČUDOTVORNA IKONA I U BANJALUCI: U Hramu Svetog Georgija u naselju Paprikovac svetogorska relikvija

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 06. 2023. u 17:03

ČUDOTVORNA ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice iz Svete Gore je, na Duhovski utorak, svečano dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, u banjalučkom naselju Paprikovac. Veliki broj vernika ispred hrama prisustvovao je svečanom dočeku čudotvorne ikone.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА И У БАЊАЛУЦИ: У Храму Светог Георгија у насељу Паприковац светогорска реликвија

IKONA Sveta Gora doček Banjaluka foto SRNA

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, uz sasluženje sveštenstva eparhije banjalučke. Liturgiji je, pored mnogobrojnih vernika, prisustvovali i srpski član i predsedavajuća PBiH Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Cvijanovićeva je istakla da je narod Srpske privržen veri i da zna da poštuje prave vrednosti.

- Došla sam da sa meštanima Paprikovca i građanima Banjaluke podelim radost. Činjenica da se okupio veliki broj ljudi pokazuje da je narod privržen veri - rekla je Cvijanovićeva, nakon što je u hramu Svetog Georgija u banjalučkom naselju svečano dočekana čudotvorna ikona iz Svete Gore.

Cvijanovićeva je ocenila da je značajno što je ova čudotvorna ikona stigla u Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je za ovaj grad i vernike značajno što je čudotvorna ikona iz Svete Gore dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.

Prototip na Svetoj Gori

NA Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. veku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita. Najčuvenija je ikona Svete Gore, posle čudotvorne ikone Vratarica iz manastira Iviron i ikone Dostojno Jest iz Vatopeda.

Paroh paprikovački Slobodan Marin rekao je da će se do nedelje, 11. juna, pred ikonom neprestano čitati akatist.

- Nakon toga će se jednom nedeljno posle večernjeg bogosluženja u ovom hramu čitati akatist Presvetoj Bogorodici - naveo je paroh Marin.

Pred ovom ikonom vernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju