PRAZNIK ZA AUTISTIČNU DECU U Bijeljini održana manifestacija "I moj pogled na svet jednako je lep"

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 04. 2023. u 06:00

U BIJELjINI je, kao i prošle godine, obeležen Međunarodni dan dece sa autizmom, manifestacijom "I moj pogled na svet jednako je lep", koja je privukla mnogobrojnu publiku koja je ispunila salu Centra za kulturu "Semberija" do poslednjeg mesta.

ПРАЗНИК ЗА АУТИСТИЧНУ ДЕЦУ У Бијељини одржана манифестација И мој поглед на свет једнако је леп

foto V Mitrić

Deca iz vrtića "Vini Pu", dnevni centri koji se staraju o mališanima sa poteškoćama u razvoju i riziku, posebno odeljenje OŠ Vuk Karadžić", Baletski studio "Olena" i hor "Srbadija", spremili su program za pamćenje.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos da se ovaj događaj održi i ove godine.

- Važno je različitost prepoznati i preokrenuti ih u prednosti koje društvo ne sme zanemariti - rekao je Petrović.

Među organizatorima bila je i stručnjak u ovoj oblasti Ivana Boroja, koja je istakla je da je ova manifestacija korak ka tome da deca sa autizmom, konačno dobiju svoje mesto u društvu.

SVE VIŠE DECE SA PROBLEMIMA

MELITA Marković je istakla da je, nažalost, sve veći broj dece sa složenim problemima, te je pomoć stručnjaka preko potrebna.

- Od velikog značaja je i to što roditelji sve više razmenjuju informacije. Tome je doprinela i dostupnost podataka putem interneta, najviše društvenih mreža - pojasnila je Markovićeva.

- Deca sa autizmom su na margini društva i zapostavljena, često izopštena i sa predstava koje organizuju vrtići i škole, sa ekskurzija i tako dalje. Moramo da znamo da deca sa autizmom imaju iste potrebe kao ostala deca - kazala je Boroja.

Boroja je naglasila da podizanje svesti o ovim problemima nije lak posao, kao i da je potrebno da se uključi cela lokalna zajednica, odnosno celo društvo i da konačno svi shvate da su to deca koja mogu sve.

Logoped Jelena Tešić je pojasnila da su se odlučili za ovaj vid obeležavanja dana posvećenog deci sa autizmom, jer je to vrlo značajno za decu kao i za njihove roditelje.

- Želeli smo da uključimo što veći broj osoba sa autizmom, ali i sa bilo kojim drugim teškoćama u ravoju, kao i njihove roditelje - objasnila je Tešićeva.

Logoped Melita Marković je istakla da su ovakvi događaji potrebni gradu, kao i drugi vidovi podrške, jer su mnoga deca prvi put izašla na binu, prvi put se osetila prihvaćeno, a njihovi sugrađani su imali priliku da vide šta sve ta deca mogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)