BLINKEN KRITIKUJE DODIKA: NJegovi napadi na osnovna prava i slobode pokazuju da je na Putinovom autoritarnom putu

Novosti online

29. 03. 2023. u 22:59

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken uporedio je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

БЛИНКЕН КРИТИКУЈЕ ДОДИКА: Његови напади на основна права и слободе показују да је на Путиновом ауторитарном путу

FOTO: AP/Tanjug

- Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsednika Putina. Stejt Department, koji zastupa ambasador Marfi, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine - napisao je Blinken na Tviteru.

Dodik je najavio početkom marta u Banjaluci da će uskoro biti predložen zakon o delovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, po kojem će sve NVO i oni koje finansiraju stranci biti označeni kao strani agenti.

Dodik je rekao da će taj zakon biti identičan američkom zakonu.

- SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD - kazao je Dodik novinarima, dodavši da će u zakonu RS biti ista terminologija, osim što će umesto SAD pisati Republika Srpska.

On je naveo da će taj zakon zahtevati da nevladine organizacije i udruženja prijavljuju svaku vrstu transakcije i svako delovanje.

Zapadnim ambasadorima je zasmetalo i to što je Dodik rekao da će LGBT aktivistima biti zabranjen ulazak u obrazovne ustanove.

- Mislim da to zagađuje javni prostor i da to treba eliminisati. Oni nam nameću svoje vrednosti, mi to nećemo dozvoliti - ponovio je Dodik svoje stavove.

- I dalje ostajem protiv tih ljudi, odnosno protiv onoga što oni propagiraju, nemam ništa protiv tih ljudi, oni su slobodni da rade šta hoće u svom privatnom životu. Tužite me, nije problem - rekao je između ostalog Dodik.

Nakon napada američkog ambasadora Majka Marfija, dodik je juče rekao da američki diplomata i osoblje ambasade SAD rade protiv srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da Marfi i osoblje američke Ambasade potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema Republici Srpskoj i kada tvrde da imovina pripada BiH, dodajući da je to udar na teritorijalni i svaki drugi vid suvereniteta Srpske

- Marfi je to potvrdio i u intervjuu za Nezavisne novine kada je rekao da imovinu treba rešavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a to zaista nije u skladu sa ustavnim uređenjem niti je na bilo koji način predviđeno - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Podsetio je da Srpskoj pripada imovina koja je na prostoru Republike, poručujući da će to tako i ostati.

- Tako će i ostati, voleo to ili ne voleo jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže "jedno je politička elita, a jedno je narod", a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Bajden, a jedno narod - rekao je Dodik.

Dodao je da poštuje američki narod i američku državu, ali ne i, kako je rekao, mešetare koji 20 godina nastoje Srpskoj da oduzmu imovinu.

- U tome je čitav problem. Mi to vidimo i upozoravamo da pitanje imovine neće biti na dnevnom redu, jer imovina pripada nama - jasan je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)