ŠMIT PRETI I UVOĐENJEM SANKCIJA: Oštre reakcije iz Republike Srpske na izjave visokog predstavnika BiH u Velikoj Britaniji

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 02. 2023. u 06:00

KRISTIJAN Šmit je nelegalan, lažan i nema nikakvih ingerencija.

ШМИТ ПРЕТИ И УВОЂЕЊЕМ САНКЦИЈА: Оштре реакције из Републике Српске на изјаве високог представника БиХ у Великој Британији

Kristijan Šmit, Foto OHR

On je loš za Republiku Srpsku, poručio je predsednik Srpske Milorad Dodik, reagujući na Šmitove izjave visokog predstavnika u BiH, kojeg RS ne priznaje, a koji je u svedočenju pred Komitetom za spoljne poslove Parlamenta Velike Britanije, između ostalog rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Nemačka, i da će u tom smeru razgovarati i sa predstavnicima MMF.

Šmit je kritikovao i odluku predsednika RS Milorada Dodika o dodeli odlikovanja predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana Republike, kao i svečani defile organizovan u Istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi voleo da je ovo sada vreme Pedija Ešdauna, bivšeg visokog predstavnika u BiH koji je ostao upamćen po smenama političara RS.

- Koliko vidim, on i ne poznaje situaciju, jedino što može jeste da ode i kleveće po Republici Srpskoj u Nemačkoj i da Berlin zadrži neke projekte, što i čini. Ali, video sam da nešto priča o MMF, iako BiH nema aranžman sa tim fondom - rekao je Dodik.

Obeležavanje Dana Republike 9. januara, Foto P. Krstović

Dodik je poručio da već postoji priča o nekoj formi proglašenja osobe koja ne treba u Srpskoj.

- Srpska bi mogla da odbije njegovo prisustvo i zabrani svim zvaničnicima u Srpskoj da sa njim komuniciraju - zaključio je Dodik.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS poručio je da će RS biti prinuđena da Šmita, bez obzira na to što ga ne priznaje, proglasi personom non grata.

On je naveo da je Šmit prevršio meru i naglasio da narod nikada nije verovao okupatoru kao i onima koji se tako ponašaju.

- Šmit i oni koji ga smatraju legalnim nisu uspeli da politički unište RS ili da ospore njena ustavna prava, pa sada žele da kroz ekonomske mere kažnjavaju narod - rekao je Stevandić.

On je naveo da je reč o fašisoidnoj tendenciji i da se nikako drugačije ne može nazvati.

Prema njegovim rečima, to je kao kada je ubijan narod na Kozari 1942. godine i teran u logore zato što nisu bili zadovoljni kome taj narod veruje.

Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH izjavila je da je Velika Britanija uvek bila srbomrzačka i da stoga ne iznenađuje što turista u BiH, Kristijan Šmit, tamo traži saveznike.

Prema njenim rečima, Šmit traži saveznike za dodatne sankcije srpskom narodu i model istrebljenja srpskog naroda u BiH.

- Turista u BiH jedino može pokušavati da perfidnim zahtevima našteti RS, ali RS i srpski narod jači su od njegovih zlih želja - poručila je Vulićeva.

TEŽNjE KA KOLONIJALNIM ODNOSIMA

DELEGAT u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH Snežana Novaković Bursać kaže da je pojavljivanje Šmita u britanskom Parlamentu delovalo kao podsećanje na njihove težnje za revitalizacijom nekih kolonijalnih odnosa, imajući na umu da je reč o čoveku kojeg niko nije izabrao niti imenovao, a pokušava da se ponaša i deluje kao namesnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju