REPUBLIKA SRPSKA OPET NA METI ŠMITA: Najavio sankcije zbog proslave Dana republike i Dodikovog ordena Putinu

Novosti online

30. 01. 2023. u 18:47

VISOKI predstavnik Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, saslušan je danas pred Komitetom za vansjke poslove Parlamenta Velike Britanije.

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПЕТ НА МЕТИ ШМИТА: Најавио санкције због прославе Дана републике и Додиковог ордена Путину

Kristijan Šmit, Foto AP

Govorio je o sankcionisanju političara iz RS-a koji su na crnim listama. On je istakao kako je bliži stavu da treba finansijski uslovljavati RS, kao što su već to Evropska unija i Nemačka radili po nekim pitanjima, a da je bilo reč i sa MMF-om o toj temi.

Komentarišući Bonska ovlašćenja, on je kazao da je situacija bolja nego prethodnih godina, obzirom da sada nema blokada iz RS-a.

Upitan je i da li će koristiti Bonska ovlašćenja protiv političara iz RS-a, koji su dio vlasti, a nalaze se na crnim listama SAD-a i Velike Britanije.

- Ponekad bih volio da sam poput Ešdauna, on je radio u nekom drugom okruženju kada je bilo snažno prisustvo međunarodne zajednice – istakao je Šmit.

Dodao je da ne bi odbacio tu mogućnost, ali da trenutno to ne bi radio.

- Više bih razmišljao o finansijskom uslovljavanju. RS je jedan od siromašnijih delova BiH, treba novac i podršku. Očito da je Dodikova odluka da nagradi Putina malo nas navela na neki drugi pravac. EU i Nemačka su blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi – rekao je.

Mišljenja je da to treba imati dalekosežnije posledice, a ne samo da bi se uklonila jedna osoba.

- Za 9. januar smo u RS-u imali jednu paradu koja je bila prikaz srpskog identiteta, a to nije srpski entitet nego multietnički. 9. januar se veže za Karadžića i ono što je najavio 1991. godine - rekao je Šmit, piše Dnevni avaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!