BRANILI SRPSKU I HERCEGOVINU: U Trebinju obeleženo 30 godina od osnivanja 3. Odreda specijalne policije

D. CURAĆ

04. 12. 2022. u 23:06

POVODOM 30 godina od osnivanja 3. Odreda specijalne brigade policije "Hercegovina" u Trebinju je služen parastos poginulim pripadnicima te jedinice, i položeno cveće na spomenik policajcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

БРАНИЛИ СРПСКУ И ХЕРЦЕГОВИНУ: У Требињу обележено 30 година од оснивања 3. Одреда специјалне полиције

Godišnjica hercegovačkog odreda, Foto D. Curać

Život za Republiku Srpsku dalo je 12 pripadnika 3. Odreda, a njihovi saborci, zajedno sa kolegama iz drugih jedinica, okupili su se u Trebinju kako bi se prisetili najhrabrijih među njima.

- Te 1992. godine kada smo dobili naredbu da treba da se formira jedan odred specijalne policije imali smo razumevanje komande Hercegovačkog korpusa i tadašnjeg rukovodstva SAO Hercegovine. Nismo imali probleme sa dobijanjem najkvalitetnijeg kadra iz Vojske RS i MUP-a. Najveći problem je bio uraditi dobar trijaž jer je u Hercegovini bilo mnogo mladih ljudi koji su se već dokazali u ratu, koji su pokazali da su spremni, obučeni i motivisani da brane stanovništvo - prisetio se Dragan Radanović, zamenik komandanta 3. Odreda SBP "Hercegovina".

Foto D. Curać

On je podsetio da su pripadnici ove jedinice obilazili celu Republiku Srpsku i pomagali u njenoj odbrani.

- Bili su to teški, ali slavni dani u kojim smo učestvovali na svim ratištima u Srpskoj.

Nije ostao nijedan zadatak da ga nismo završili, tako da je naš odred odlikovan najvišim odlikovanjem Ordena Nemanjića, ali su i pojedini pripadnici, i oni živi, i posthumno, odlikovani za najveće zasluge - dodao je Radanović.

Predsednik veterana ove jedinice Dejan Bodiroga istakao je da ova okupljanja izazivaju posebne emocije.

- Danas kada obeležavamo 30 godina, osećanja su podeljena. Prisetimo se poginulih saboraca, a ujedno vidimo nas koji smo preživeli iz svih krajeva Srpske - naglasio je Bodiroga.

Povodom 30 godina od osnivanja 3. Odreda SBP "Hercegovina" održano je i takmičenje u streljaštvu bojevom municijom.

Foto D. Curać

GODINA JUBILEJA

OVA 2022. godina je godina jubileja za Republiku Srpsku i važno je prisetiti se svih onih koji su dali život za nju, istakao je Radan Ostojić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri