JEDNA CENA NA RAFU, A DRUGA NA KASI: Udruženja potrošača u RS zatrpana žalbama kupaca

N. Bunić

27. 09. 2022. u 07:52

U MORU poskupljenja, građanima Srpske brige zadaju i trgovci, koji svesno ili nesvesno sve češće povećavaju svoju zaradu na neusklađivanju istaknutih cena na rafovima i cenama koje su obračunate na kasi.

ЈЕДНА ЦЕНА НА РАФУ, А ДРУГА НА КАСИ: Удружења потрошача у РС затрпана жалбама купаца

Jedan od supermarketa u RS, Foto RTRS

Udruženja potrošača su zatrpana prijavama kupaca koji se žale da istaknute i snižene cene određenih proizvoda plate po većoj, odnosno "staroj" ceni. Ovakvih slučajeva najviše ima u trgovinskim marketima, ali i u buticima, prodavnicama bele tehnike ili drugih proizvoda.

- U poslednjih godinu dana drastično je povećan broj ovakvih žalbi od strane kupaca.

Građani imaju pravo da plate proizvod po ceni koja je istaknuta, a ne po onoj koja je precrtana. Prijavljuju i razlike od više KM, a ne samo 20 i 30 feninga. Kupci obično dobiju odgovor od nadležnih u trgovini da je neko od trgovaca zaboravio da uskladi cene, ili da je došlo do promene, što su samo izgovori. To apsolutno nije opravdanje - navela je predsednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Murisa Marić.

Marićeva objašnjava šta kuppci treba da rade u ovakvim situacijama.

- Potrebno je pozvati inspekciju i ljudi će izaći na teren. Prvo što treba da urade je da ne plate veću cenu na kasi, i da odmah reaguju i pozovu nadležne ako na vreme uoče grešku. Međutim, vrlo često su ekrani računara na kasi okrenuti ka trgovcu, pa kupci na vreme i ne uoče nepravilnosti. Ipak, i dan nakon ovakve kupovine, moguće je pozvati inspekciju, ali opet, trgovci često promene istaknute cene ili cene na kasi, pa je inspekcija tu nemoćna - kaže Marićeva.

Marićeva upozorava i da potrošači često prave grešku, jer često ne žele da trgovci dobiju otkaz i slično, pa ne prijave neusklađene cene.

U Inspektoratu Srpske kažu da istaknute cene na policama u trgovinama moraju da odgovaraju cenama na fiskalnim računima.

- U periodu od 1. juna do 16. septembra ove godine obavljena je 81 kontrola, od toga su u 20 slučajeva utvrđene određene nepravilnosti, na osnovu čega su izdata 44 prekršajna naloga po nekom drugom osnovu za prekršaj u vrednosti od 26.700 KM - naveli su u Inspektoratu RS.

Fiskalni računi, Foto Udruženje "Don"

Ističu da tržišni inspektori, republički i opštinski, redovno kontrolišu da li trgovci uredno ističu cene proizvoda, ali kažu da potrošači imaju ključnu ulogu u kontrolama.

- Uzimajući u obzir činjenicu da u jednom marketu ima na hiljade različitih artikala i da u toku jedne kontrole tehnički nije moguće proveriti cene svih proizvoda, kontrola se vrši sistemom slučajnog uzorka. U tom smislu od velikog značaja su informacije građana o uočenim nepravilnostima, na osnovu kojih se sprovode ciljane kontrole - istakli su u Inspektoratu RS.

Murisa Marić, Foto Printskrin

NOVČANE KAZNE ZA TRGOVCE

UKOLIKO inspekcija utvrdi da cene na policama i obračunate cene nisu usklađene, trgovine će "popiti" visoke novčane kazne.

Zakonom o zaštiti potrošača predviđene su novčane kazne za pravno lice u iznosu od 2.000 KM do 10.000 KM ako se ne pridržava prodajne cene, za od 800 KM do 4.000 KM, a za trgovca kao preduzetnika od 1.000 KM do 5.000 KM - ističu u Inspektoratu Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati