DOLAZE U SRPSKU PO NOVI OSMEH: Dentalni turizam u Republici Srpskoj razvija se sve više

D. KALINIĆ

24. 09. 2022. u 13:30

DOLAZAK pacijenata u Srpsku zarad stomatoloških usluga u poslednje vreme sve više je primetan.

ДОЛАЗЕ У СРПСКУ ПО НОВИ ОСМЕХ: Дентални туризам у Републици Српској развија се све више

Foto Shutterstock

Pravi oblik te grane turizma u Srpskoj zvanično ne postoji, uglavnom se radi o samoinicijativnom dolasku pacijenata koji su iz naših krajeva otišli da žive i rade u zemljama okruženja. Poseban interes primetan je u vreme odmora, letnje i zimske sezone.

- Leto koje je iza nas svedoči tome da su ambulante imale puno posla i može se očekivati da pred Novu godinu bude ista situacija. Otvaranje aerodroma doprinelo je da raste broj posetilaca i mimo sezone - priča dr Saša Dabić, predsednik Komore doktora stomatologije RS.

Najbrojniji pacijenti su iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, ali ovog leta čak ni okean nije bio prepreka, te su ljudi iz SAD i Kanade dolazili u Srpsku po stomatološke usluge, a kako i ne bi, dodaje dr Dabić, uzevši u obzir nivo cena i kvaliteta.

- Prošle godine smo pokušali sa Ministarstvom trgovine i turizma da organizujemo klaster na nivou hotela, banja i privatnih bolnica u Banjaluci, međutim to nije zaživelo.

Ambulante uglavnom pojedinačno rade na dolascima pacijenata, ali svakako to ne umanjuje značaj dentalnog turizma za RS - pojašnjava dr Dabić.

Dr Saša Dabić, Foto Komora stomatologije RS

Dodaje i to da Banjaluka zbog svog geografskog položaja ima mogućnost da iskoristi priliv pacijenata i da bi po njegovom mišljenju dobro došlo otvaranje avio-linija prema Rusiji.

- To je veliko tržište, a mislim da smo im mi dosta bliži i interesantniji po načinu života nego na primer Brazil ili Meksiko, gde trenutno odlaze zarad stomatoloških usluga. Mislim da bi Banjaluka, a i sama Srpska dodatno zaživela od takve vrste priliva novca - kaže dr Dabić.

Sanja Č., rodom iz Novog Grada, koja živi u Nemačkoj već nekoliko godina, kaže kako odlazak zubaru gotovo uvek obavlja kada dođe u rodni kraj, iz više razloga.

- Prvenstveno kvalitet rada i profesionalnost lekara su uticali na to da kontrole i sve druge intervencije obavljam kada dođem u Srpsku, prijatnije se osećam. Takođe, cene usluga su mnogo povoljnije, pa zašto ne spojiti lepo sa korisnim - kaže naša sagovornica.

Prema rečima TO Srpske, dentalni turizam je u poslednjih nekoliko godina postao izuzetno popularan.

ŠANSE DA SE UNAPREDI PONUDA

UZEVŠI u obzir njihove podatke sa terena, postoji značajno interesovanje za ovaj vid ponude.

- Boljim uvezivanjem stomatoloških ordinacija sa pružaocima usluga smeštaja, ugostiteljskim objektima, turističkim agencijama, postoje mogućnosti da se dentalni turizam više unapredi - zaključuju iz TO RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći