POLOVNO SPAS ZA PLITAK DŽEP: Zimska odeća stigla u banjalučke butike, ali zbog cena mahom se samo razgleda

N. LAZUKIĆ

26. 09. 2022. u 11:20

POTROŠAČKA korpa u Srpskoj odavno prevazilazi platežne mogućnosti dok poskupljenja na svim frontovima ne jenjavaju.

ПОЛОВНО СПАС ЗА ПЛИТАК ЏЕП: Зимска одећа стигла у бањалучке бутике, али због цена махом се само разгледа

Foto S. M.

Da bi detetu ili sebi obezbedili zimsku garderobu, građani s prosečnom platom se odriču svega, zapadaju u kredite ili čekaju sezonska sniženja u nadi da će "uloviti" broj koji im je potreban.

Iako su zimske kolekcije garderobe uveliko popunile sve police, kupovina se više svela na "gledanje" i upoređivanje cena. U banjalučkim buticima je nemoguće naći bilo šta zimsko ispod 100 KM, pa kako kažu česta je prodaja na rate, naročito kad je reč o brendiranim zimskim stvarima. Na robnoj pijaci i u radnjama polovne robe je nešto drugačija situacija.

- Najjeftinije muške zimske cipele koštaju 80, a patike su po 40 KM. Ženske čizme se mogu kupiti već za 60 KM, sniženi modeli su već otišli - rekla je M. S. sa banjalučke tržnice.

Kada su u pitanju zimske bunde u kaputi, na robnoj pijaci mogu se kupiti u za 85, 100 i 250 KM.

- Prodajem već godinama na tržnici, stanje sa cenama se stalno menja. Kod mene su jakne skuplje za 10 do 20 KM u odnosu na prošlu godinu, jer sam tako morala. Nisam više poskupljivala, nema narod para. I ovako često samo gledaju, pa se i cenkaju - kaže starija prodavačica.

Gradska tržnica dobro snabdevena, Foto S. M.

U radnjama polovne robe obično se sretne najviše potencijalnih kupaca.

- Nemam problem da kupujem polovnu robu. Znao sam da najbolje čizme i jakne kupim baš tu, markirano i kvalitetno, a očuvano ili čak novo sa etiketom, a po povoljnoj ceni. Dok kupimo hranu i platimo režije ne ostaje mnogo za neke druge stvari, a ide zima. Ne mogu uvek da čekam sniženja u radnjama i molim se da ostane baš moj broj - kaže jedan Banjalučanin.

Vlasnica jedne radnje s polovnom robom kaže da u ponudi ima sve za zimu za decu i odrasle, pa tako cele porodice svrate u kupovinu.

- Ljudi se odriču svega da bi deci priuštili i da im deca imaju, a ovde to kupe mnogo jeftinije. Traže mi često i skijaške jakne, to brzo ode, kao i krznene ženske - ispričala je sagovornica.

POSKUPLjENjA U SVAKOM SEGMENTU

PREMA podacima Vlade RS, vrednost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u avgustu2022. iznosila je 1.620 KM.

U avgustu i septembru godine zabeležen je rast cena osnovnih životnih namirnica, a poskupljenja su se odrazila na svaki segment. Za hranu i piće u avgustu 2022. godine minimalno je bilo potrebno izdvojiti 766 KM, što je za 9,5 KM više u odnosu na prethodne mesece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024