BOGATIMA ĆE KORIST BITI DUPLO - VEĆA: Uprava za indirektno oporezivanje BiH o uvođenju nekoliko nivoa PDV umesto jedinstvenog

S. M.

29. 08. 2022. u 07:20

NAKON što je Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH usvojila izmene Zakona o PDV, kojim se planira uvođenje nulte stope PDV na životne namirnice kao i veće stope od 22 odsto na luksuz, sve oči gledaju prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je prema rečima političara, sad na potezu da ovo omogući i sprovede u praksi.

БОГАТИМА ЋЕ КОРИСТ БИТИ ДУПЛО - ВЕЋА: Управа за индиректно опорезивање БиХ о увођењу неколико нивоа ПДВ уместо јединственог

Foto Capita.ba

- Ukoliko predlog izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost bude potvrđen u formi koju usaglašava Zajednička komisija oba doma PBiH, on nameće obavezu izmene Pravilnika o primeni Zakona o PDV, obrasca PDV prijave, izmene stopa i evidencija u vezi sa fiskalnim kasama, izmene softvera i poreskih evidencija kod obveznika registrovanih za PDV. Kako to nije moguće izvršiti u roku od osam dana od dana donošenja zakona, te izmene je gotovo nemoguće sprovesti - poručili su iz UIO BiH za "Novosti".

U Upravi ističu da se uvođenjem više stopa PDV gube sve prednosti jednostopnog sistema i dobija se administrativno komplikovan i skup sistem koji nije lako kontrolisati.

- Nejasno definisanje proizvoda koji će se oporezivati po različitim stopama otvara vrata utaji poreza za sve proizvode koji nisu jednoznačno definisani, jer će ih poreski obveznici pokušati svrstati u kategoriju niže stope - ističu u UIO BiH.

Prašina u javnosti se posebno podigla za uvođenje nulte stope za životne namirnice i još nekoliko robe. IZ UIO BiH objašnjavaju da treba imati u vidu i činjenicu da, prema nekim istraživanjima, uvođenje niže poreske stope ne znači ujedno smanjenje socijalnih razlika jer takve snižene stope mogu doneti dvostruko veću korist bogatima nego siromašnima, pa se na ovaj način indirektno subvencionišu bogati, jer i oni isto kao i siromašni kupuju ove proizvode. Tako oporezivanjem nižom stopom osim siromašnima pomaže se i građanima sa jačom ekonomskom moći.

- PDV je najizdašniji porez (prihod), pa niže stope PDV znače i manje prihode za državni budžet što bi zahtevalo nadoknadu gubitka iz drugih izvora, a što druge države koje uvode nižu stopu PDV nadoknađuju povećanjem ostalih poreza, na primer povećanjem standardne stope PDV, ali bi u tom slučaju povećanje standardne stope moglo dovesti do još većeg nezadovoljstva jer se ona primenjuje na najveći broj proizvoda (ima najširu poreznu bazu) - pojašnjavaju u UIO BiH.

Foto D. Milovanović

Takođe navode da se može zaključiti da uvođenje diferenciranih stopa PDV neće značajno pomoći potrošačima sa nižim dohotkom, a s druge strane gubitak prihoda po budžete svih nivoa je neminovan, jer je jasno da će uvođenjem niže stope PDV, država izgubiti značajan deo prihoda od PDV koji su joj neophodni za postizanje svih svojih ciljeva (infrastruktura, školstvo, zdravstvo i sve drugo što se finansira iz budžeta).

ŠEST MESECI DO PRIMENE!

IZ UIO BiH ističu da imajući u vidu sve navedene neophodne radnje u vezi sa provođenjem pedloga izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost, primena istog bi, kako smo već i ranije ukazivali bila moguća najranije u roku od šest meseci nakon objave izmena zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri