HRANA, SEME I OPREMA ZA DECU BEZ PDV: U Bosni i Hercegovini ukida se porez na dodatu vrednost za osnovne životne namirnice

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 08. 2022. u 07:26

STOPA poreza na dodatu vrednost za osnovne životne namirnice, opremu za decu, semenski i sadni materijal u BiH iznosiće nula odsto.

ХРАНА, СЕМЕ И ОПРЕМА ЗА ДЕЦУ БЕЗ ПДВ: У Босни и Херцеговини укида се порез на додату вредност за основне животне намирнице

Hrana i oprema za decu bi trebalo da pojeftine, Foto M. Labudović

PDV na luksuznu robu raste na 22 odsto, a na ostale proizvode i usluge primenjivaće se dosadašnja jedinstvena stopa ovog nameta od 17 odsto. Primena ovih stopa ograničena je do 31. decembra ove godine.

Posle višemesečnih političkih prepucavanja zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost usaglasila je uvođenje diferencirane stope PDV u BiH od nula odsto na hranu i opremu za decu, semenski i sadni materijal. Zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku. Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) sada treba da precizira na koju će se robu primenjivati ove stope PDV.

Foto Novosti

Dušanka Majkić, delagat u DN PBiH koja je i predložila amandaman za uvođenje nulte stope za prvu kategoriju proizvoda, kaže da je amandmanima na izmene i dopune zakona o PDV sprovela u praksi ranije zaključke Narodne skupštine Rs.

- Narodna skupština RS je zaključcima koji su objavljeni 30. marta u Službenom glasniku naložila poslanicima i delegatima iz RS u PBiH kako da se ponašaju kada su u pitanju ova dva zakona. To nije ponašanje kako ko hoće, nego onako kako nam je naloženo - rekla je Majkićeva.

Poslanik SDS u PBiH Mirko Šarović je pozdravio usvajanje nulte poreske stope, ali je nezadovoljan vremenskim ograničavanjem primene zakona, pa je najavio da će odmah u PD PBiH biti pokrenuta procedura da se dogovorena nulta stopa PDV primenjuje - trajno.

Prema njegovim rečima, problem je i to što UIO BiH treba da precizira na koje će se proizvode primenjivati diferencirane poreske stope umesto dosadašnje opšte od 17 odsto.

- S obzirom na to da je iz UIO najavljeno da je za to potrebno vreme, osnovano sumnjamo da do primene nulte, odnosno diferencirane stope ne bi moglo doći u vremenskom roku predviđenom za primenu zakona, odnosno do kraja godine - rekao je Šarović.

Dušanka Majkić, Foto D. Pozderović

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže da je pozitiivno iznenađen dogovorom političara u BiH i očekuje da sada ispune obećanje.

- Stupanjem na snagu zakona mnoge životne namirnice će pojeftiniti, a to će biti veliki plus za budžete građana jer smo svedoci talas poskupljenja koji nam je došao. Uvođenje nulte stope na životne namirnice pomaže, pre svega, da kažem siromašnijim građanima BiH, a kojih je, nažalost, mnogo. Političari sada moraju biti svesni da se ovaj zakon mora provesti jer je došao u izbornoj godini, a siromašni ljudi su glavno biračko telo - poručio je Đogo.

POTROŠAČI: DA UBLAŽE POSKUPLjENjA

IZ nekoliko Udruženja za zaštiti potrošača BiH poručuju da je uvođenje nulte stope PDV na životne namirnice konkretna pomoć građanima jer su ove namirnice u poslednjih godinu dana poskupele od 50 pa do 200 odsto.

- Građani BiH izdvajaju i do 200 maraka za prehranu na mesečnom nivou više nego u decembru mesec prošle godine. Nulta stopa bi vratila mnoge cene na nivo pre poskupljenja - kažu u Udruženjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)