DOMAĆINIMA DO 25.000 EVRA: Počinje realizacija prvog programa podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima RS

S. M.

16. 08. 2022. u 06:13

VLADA Mađarske je odobrila prvi grant za podršku privredi Republike Srpske.

ДОМАЋИНИМА ДО 25.000 ЕВРА: Почиње реализација првог програма подршке Владе Мађарске пољопривредницима РС

Foto printskrin BNTV

Ovo su bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u iznosu do 25.000 evra po poljoprivredniku. Inače, pomoć poljoprivrednicima u Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske, Viktor Orban i srpski član PBiH Milorad Dodik, a radi se o ukupnom iznosu pomoći Mađarske od oko 28 miliona evra. Fondacija za održivi razvoj RS "Progresus" počinje s realizacijom prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi RS.

- Prvi projekat podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra - pojasnila je Andrea Jaglica, direktorka Fondacije za održivi razvoj.

Dodik i Orban, Foto SRNA

Ona je dodala da se na poziv mogu prijaviti i fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sedištem firme na teritoriji RS i Brčko distrikta, da im se zemljište nalazi na ovim teritorijama i da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava Srpske.

Program podrške Vlade Mađarske privredi RS izuzetno je značajan zato što će poljoprivrednici povoljno moći da obnove mehanizaciju i dodatno unaprede proizvodnju, izjavio je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

- Bilo kakav vid pomoći poljoprivrednicima, naročito u ekstremnim uslovima, veoma je dobar. Zato Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača podržava realizaciju ovog programa - rekao je Marinković i pozivao poljoprivrednike da se u što većem broju odazovu promociji programa koja je počela danas.

POZIV

POZIV će biti raspisan 1. septembra putem elektronskog formulara na stranici www.forsrpska.org i biće otvoren do 15. oktobra. Marinković je dodao i da će se Savez aktivno uključiti u promociju kako bi novu mehanizaciju nabavili oni kojima je najpotrebnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili