ZA OGREV MALO I DVE PLATE: Veliki udar na kućne budžete očekuje građane Republike Srpske pred narednu zimsku sezonu

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 06. 2022. u 08:12

PRIPREMA za zimsku sezonu donela je glavobolje građanima u Srpskoj jer je cena ogreva viša za duplo nego prošle godine. Najviše su pogođeni građani koji se greju na pelet, čija cena je sada u Srpskoj za tonu oko 600 maraka, a prošle godine je bila oko 300 KM. Kubni metar drva je otišao na 100 maraka dok je prošle godine plaćan po 80. Na to treba uračunati i usluge rezanja i cepanja koje su takođe više nego lane. Kako cene divljaju građani već sada masovno rešavaju pitanje ogreva, jer se kažu plaše kolika će cena ogreva biti u avgustu i septembru kad je sada rekordna. Građani kažu da sa prosečnom platom od 1.000 maraka ne mogu da nabave ogrev za zimu. Banjalučanin Milenko B. kaže da mu je potrebno oko četiri tone peleta za zimsku sezonu.

ЗА ОГРЕВ МАЛО И ДВЕ ПЛАТЕ: Велики удар на кућне буџете очекује грађане Републике Српске пред наредну зимску сезону

Foto D. Dozet

- Do sada sam izdvajao oko 1.200 maraka, a ove godine za istu količinu peleta biće potrebno duplo više - 2.400 KM, i to je cena ukoliko sada naručim i platim. To je strašan udar na kućni budžet i teško se može pokriti od plate - kaže Milenko. S druge strane Dragan G. iz Prijedora kaže da će ove godine po prvi put da podigne kredit kako bi nabavio ogrev.

- Do sada smo supruga i ja mogli sa platama nekako da pokrijemo ogrev, ali sada ni dve plate nisu dovoljne da se plati pelet za zimu. Podigli smo kredit kako bi rešili pitanje grejanja - ističe Dragan.

Građani koji se greju na drva kažu da im za kuću treba oko 15 do 20 metara drva.

- I cene ogrevnog drveta su otišle "nagore". Ove sezone moraću oko 400 maraka više da izdvojim za 20 metara koliko, inače, po sezoni kupujem - ističe Marinko K. iz Banjaluke.

Proizvođači peleta u RS ističu da je potražnja ogromna i dodaju da su cene uvećane zbog globalne situacije. Takođe dodaju da će cene peleta sigurno ići naviše kako se bude zima približavala i da se najviše cene mogu očekivati od septembra!

- Veće su cene goriva, električne energije kao i same sirovine drveta od kojeg pravimo pelet. Takođe i nedostatak radne snage koju sad dovodimo iz inostranstva i plaćamo znatno više je faktor koji ulazi u konačnu cenu proizvoda. Kad se sve to sabere realno je bilo da dođe do uvećanja cena peleta - kažu peletari. Meurisa Marić, izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Prijedor, kaže da su analizirali cene ogreva na tržištu i došli do podataka da je ove godine najskuplji ogrev u poslednjih 10 godina.

- Svako poskupljenje udar je na džep potrošača, ali ovogodišnje koje se odnosi na ogrev oteraće mnoge građane u minuse. Najteže će proći penzioneri koji i tako imaju mala primanja - kaže Marićeva.

Ona dodaje da skok cena ogreva najviše odgovara raznim mikrokreditnim organizacijama koje zadovoljno trljaju ruke jer će dobiti na hiljade novih klijenata.

- Ako se uzme u obzir da je prosečna plata 1.000 maraka, a vi morate izdvojiti preko 2.000 KM za ogrev, onda je jasno u kakvom su problemu građani - kaže Marićeva.

PRINUĐENI NA ŠTEDNjU

GRAĐANI će, nažalost, morati da štede na životnim namirnicama. Mnogi će izostaviti letovanja i putovanja jer prosto nema novca da se isfinansiraju sve obaveze, kažu u "Donu".

- Život u Srpskoj je postao mnogo skup. Cene životnih namirnica konstantno rastu, gorivo je tri marke po litri, a mnogi kućni budžeti imaju ista primanja godinama - ističe Murisa Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)