"DEVETI MAJ JE NAŠE ZAJEDNIČKO PAMĆENJE": Kalabuhov čestitao današnji praznik

Srna

09. 05. 2022. u 08:25

AMBASADOR Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je 9. maj - Dan pobede nad fašizmom, poručivši da je za sve Ruse, ali, kako veruje, i na ovim prostorima ovo glavni praznik koji svi slave bez podela i izuzetaka.

ДЕВЕТИ МАЈ ЈЕ НАШЕ ЗАЈЕДНИЧКО ПАМЋЕЊЕ: Калабухов честитао данашњи празник

Foto: Printskrin

- Danas smo svi ujedinjeni kao i tog dalekog maja 1945. godine. Deveti maj je naše zajedničko pamćenje i naš ponos - poručio je Kalabuhov u video-poruci.

Podsetivši da je na današnji dan pre 77 godina nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu i da je na zgradi Rajhstaga u Berlinu postavljena sovjetska zastava, Kalabuhov je istakao da se 9. maja 1945. godine desilo ono za čime su čeznuli svi narodi Evrope - proglašena je pobeda nad fašizmom.

Ruski ambasador je istakao da se danas odaje počast i izražava beskrajna zahvalnost precima, dodajući da je zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i veri u pravdu dobijeno sveto pravo na mir, slobodu i budućnost.

- To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi i to u neposrednoj blizini naših granica. Zbog svega toga nemamo moralno pravo da se odreknemo tih blaga i tih vrednosti, radi odbrane zbog kojih su naši najdraži prolivali krv i žrtvovali svoje živote - dodao je Kalabuhov.

On je istakao da se ne sme predati pamćenje o 27 miliona sovjetskih građana, čiji je životni put precrtao Drugi svetski rat.

- Dužni smo da prenesemo potomcima istinitu sliku o tome šta se dešavalo tokom svih tih strašnih godina i zašto je naša sveta obaveza da ne dopustimo obnavljanje nacizma u bilo kojem njegovom obliku - naveo je Kalabuhov. 

BONUS VIDEO:

"PEVAJ SRBIJO" SE ORI BANJALUKOM: Veliki skup građana na Trgu Krajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEMAM DUŠE NI OBRAZA DA PEVAM: Rajović otkazao nastup zbog tragedije na Cetinju - 11 nevinih je stradalo