POTKOPAVAJU "DEJTON" DA SRUŠE SRPSKU: Sarajevo iznosi plan unitarne države čije ostvarenje je nemoguće bez izmene mirovnog sporazuma

S. Mišljenović - S. Rovčanin Tomković

03. 05. 2022. u 09:00

PODRIVANjEM Dejtonskog sporazuma, koji je 1995. godine doneo mir u Bosnu i Hercegovinu, političari iz Sarajeva sve češće unose nemire, preteći ukidanjem Republike Srpske, ali i izmenom entitetskog glasanja i uvođenjem pravila "jedan čovek, jedan glas".

ПОТКОПАВАЈУ ДЕЈТОН ДА СРУШЕ СРПСКУ: Сарајево износи план унитарне државе чије остварење је немогуће без измене мировног споразума

Foto AP

U najnovijoj izjavi predsednika SDA Bakira Izetbegovića, a povodom pregovora o promeni izbornog zakona, da "SNSD i HDZ nemaju pravo da redukuju 60 odsto probosanskih snaga u jednu trećinu vlasti", jasno se vidi namera da se promeni način donošenja odluka koji podrazumeva da se moraju saglasiti predstavnici sva tri konstitutivna naroda. Izetbegović, kroz očigledno kršenje Dejtonskog sporazuma, želi da uvede izjašnjavanje prostom većinom i unitarnu Bosnu.

- Biće izbora i pobediće snage koje žele dobro i mir u ovoj zemlji. Zovem naše susede da budu skupa s nama u tome, da gradimo zemlju iz koje mladi neće morati da odlaze - rekao je Izetbegović.

Iako je glasnogovornik protiv "Dejtona" uglavnom predsednik SDA, nije tajna da ima saglasnost zapadnih zemalja koje svi više vrše pritisak na Republiku Srpsku, kao i na Milorada Dodika, srpskog člana Presedništva BiH. Dodik je više puta govorio da "Dejton" treba primenjivati baš onako kako je napisan.

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je da je Izetbegović i dosad svojim nastupima rušio ustavni poredak i Dejtonski sporazum, ali je izjavom da ne mogu SNSD i HDZ BiH da 60 odsto probosanaca svedu na jednu trećinu, "najavio je rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona".

- Građanski rat u BiH je počeo nasilnim uvođenjem principa jedan čovek, jedan glas i porukom Srbima da će u zemlji u kojoj su rođeni zauvek biti manjina, raja bez prava da odlučuju o sebi. Ponavljati iste postupke, a očekivati različite posledice jedna je od definicija ludila. Očekujem da će Kristijan Šmit oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, a da će se bar sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo pre nego bude kasno - istakao je Vulin.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović naveo je, za "Novosti", da je "Dejton" međunarodno-pravni dokument najveće snage, koji su kreirale i osmislile vodeće svetske sile kao odraz realnog stanja na terenu i interesa i volje najmoćnijih država, u prvom redu SAD.

Foto: Z. Knežević

- Pregovori su dugo pripremani, političkim i vojnim linijama, pregovori nisu bili laki, a njima su prisustvovali svi lideri novostvorenih država, uz izaslanike SAD, Nemačke, Francuske, Rusije, Velike Britanije. "Dejton" je neka vrsta bečkog ili Berlinskog kongresa novog vremena, ne u detaljima, nego u smislu zastupanja najvećih sila na jednom mestu - istakao je Jovanović. - Amerikanci su vodili igru, a sada neće da se drže onoga što su potpisali. U pitanju je deo strategije ekspanzije NATO i SAD na istok. Svaki regionalni detalj se usaglašava u cilju nekog obračuna sa Rusijom i Kinom. Dejtonska ravnopravnost tri konstitutivna naroda nije baš u skladu sa tom situacijom, jer, dok je RS ravnopravna sa Federacijom BiH, može da zakoči ulazak u NATO i zato se ide na brisanje ovlašćenja RS. Cilj je da se dobije dicsiplinovana BiH, da se stvori muslimanska zemlja u centru Evrope radi simpatija muslimanskog sveta i održavanja energetskog saveza, i da Evropa dobije još jednu polugu za američku kontrolu.

Jovanović upozorava da se sada na Srbiju vrši pritisak da utiče na Dodika, ali da naš stav mora da bude decidiran, jer je Dejtonski sporazum ratifikovao SB UN, međunarodni sporazumi se moraju poštovati i ne mogu se silom menjati, jer bi, u suprotnom, svetski poredak skliznuo u haos.

Profesor međunarodnog prava Dejan Mirović kaže, za "Novosti", da je negiranje Dejtona "istorijsko pravni revizionizam i urušavanje međunarodnog prava, isto kao i negiranje Rezolucije 1244 i odbacivanje Rezolucije 2202 povodom Minskih sporazuma o Ukrajini".

- Iza tog pravnog revizionizma stale su SAD i EU, kao i političari u Sarajevu, Kijevu i Prištini. To pokazuje da se međunarodno pravo ne poštuje upravo od onih koji su stavili potpis i bili garanti. Najbolji primer toga je što je nelegitimni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit na strani Izetbegovića i istorijsko pravnog revizionizma. On je test za sve one koji govore o "Dejtonu", jer ko podržava Šmita taj ruši "Dejton" i obrnuto.

Dževad Galijašević, politički analitičar, naveo je, za "Novosti", da je cilj politike Izetbegovića i SDA da se uništi Dejtonski sporazum, a kako bi se napravila muslimanska država BiH u kojoj Srbi i Hrvati ne bi imali nikakva prava i bili građani trećeg reda.

- Izetbegović želi da raspakuje Dejtonski sporazum, ali ne nudi nikakvu alternativu. Raspakivanje "Dejtona" bez koncepta znači kraj za BiH. Izetbegović nema koncept šta dalje nakon Dejtonskog sporazuma. Kako bi izgledala BiH, kakva bi bila regionalizacija, kakav bi bio Ustav? Takvih izjava nema iz SDA i od Izetbegovića, jer je njihov cilj jasan a to je unitarna BiH i "jedan čovek jedan glas". Bošnjaci žele da vladaju celom BiH - istakao je Galijašević.

Foto: Printskrin/JUtjubNoviStandard

Prema njegovim rečima, sve poruke koje dolaze od Izetbegovića su plod nerealnih obećanja koje dobija od pojedinih zapadnih ambasadora i za njih obavlja "prljav posao", odnosno drži tenziju u BiH:

- Sarajevo je neprijatelj mira u BiH. Raspakivanje Dejtonskog sporazuma nije, nažalost, moguće bez rata. Pa, zar Izetbegović misli da su Srbi i Hrvati budale i da će nasesti na njegovu priču o građanskoj državi BiH i demokratskim pravima i kako su Bošnjaci glavni saradnici Evrope. O kakvoj demokratiji pričamo ako Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH i ako konstantno vrše pritisak na strance i OHR da otimaju ustavne nadležnosti koje po "Dejtonu" ima RS.

PODELE OKO OBELEŽAVANjA PRAZNIKA

KOLIKA je podela u BiH oko Dejtonskog sporazuma vidi se i iz činjenice da je 21. novembar, datum kad je potisan Dejtonski sporazum, neradni dan u Republici Srpskoj i obeležava se kao praznik. Sa druge strane, ovaj dan se u Federaciji BiH ne praznuje.

PISMO OLBRAJTOVE

NEKADAŠNjA državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt je svim članicama UN slala pismo u kojem je objašnjavala da treba da podrže Dejtonski sporazum. To govori o tome koliko su se Amerikanci zauzeli za taj dokument - seća se Jovanović.

BANjALUCI NADLEŽNOSTI OKO VOJSKE, PRAVOSUĐA, PRIHODA...

DEJTONSKI sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH je potpisan u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, a kojim je prekinut rat u BiH (1992-1995). Po ovom sporazumu, BiH je podeljena na dva dela: Federaciju Bosne i Hercegovine (51 odsto teritorije nekadašnje SR BiH) i Republiku Srpsku (49 odsto teritorije nekadašnje SR BiH).

Foto: Novosti arhiva

Konferencija koja je završila potpisivanjem Dejtonskog sporazuma trajala je od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili tadašnji predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević, predsednik Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, predstavnici SAD Voren M. Kristofer (državni sekretar SAD od 1993. do januara 1997), pregovarač Ričard Holbruk i general Vesli Klark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Dejtonskim sporazumom Republika Srpska, između ostalog, dobila je nadležnosti u oblasti odbrane odnosno vojsku, nadležnosti iz oblasti pravosuđa, javnih prihoda, vlasništvo nad svom imovinom koja je na teritoriji BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju