SA 13 GODINA VEĆ DVA PUTA ŽRTVA: Zlostavljanje štićenice doma u Banjaluci

S. M.

01. 02. 2022. u 07:13

ZBOG sumnje na obljubu trinaestogodišnje devojčice u Domu "Rada Vranješević" jednomesečni pritvor je određen A. K., portiru u Domu, i licu E. H. iz Modriče.

СА 13 ГОДИНА ВЕЋ ДВА ПУТА ЖРТВА: Злостављање штићенице дома у Бањалуци

Foto Nezavisne

Slučaj se otkrio kada je rukovodstvo Doma prijavilo policiji zlostavljanje jedne od štićenica. Brzom reakcijom policije uhapšeni su i A. K. i E. H.

Svi su naročito šokirani činjenicom da je devojčica već bila zlostavljana pre tri godine kada je njena baba podvodila muškarcima i da je sada ponovo žrtva stravičnog zločina i predatora.

Irena Joldžić, direktorka Centra za socijalni rad u Banjaluci, izjavila je da su za slučaj seksualnog zlostavljanja devojčice u Domu "Rada Vranješević" radnici banjalučkog Centra za socijalni rad saznali tek mesec nakon što se desio.

- Policija ih nije obavestila o tome - izjavila je direktorka Joldžić.

- Devojčica je trenutno zbrinuta i daću sve od sebe da dete ostane tu gde jeste. Veoma je teško tu devojčicu sada staviti u hraniteljsku porodicu. Nemamo ni ustanovu u koju bi se dete moglo smestiti.

Irena Joldžić, foto "Glas Srpske"

O ovakvim problemima treba govoriti pre nego što se zločin desi, smatra zamenica ombudsmana za decu Republike Srpske Nada Grahovac.

- Mi godinama ukazujemo na potrebu sistemskih mera. Pojedinačni slučaj može samo otvoriti problem do kraja. Mi unazad dve godine nemamo godišnji izveštaj o nasilju nad decom - rekla je Nada Grahovac.

Iz doma "Rada Vranječević" u Banjaluci potvrdili su da su policiji prijavili još jedan slučaj mogućeg uznemiravanja i obljube štićenice ove ustanove, zbog čega je prijavljen radnik koji takođe obavlja poslove portira.

Sve institucije zakazale

OMBUDSMAN je upozorila da "polazimo od toga da dovoljno znamo, a ne znamo, ni kao pojedinci, niti kao institucije".

- Svi koji su odgovorni moraju zajedno raditi na ovom slučaju. Ne može se jedna institucija braniti da je to posao nekog drugog. Ako dete nije dobilo podršku, svi smo zakazali - upozorila je Grahovčeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna