"JEVREJSKI TALIBANI" ODLAZE U FEBRUARU? U Istočnoj Ilidži, navodno, pripadnici radikalne verske grupe "Lev Tahor"

M. REGOJE

29. 01. 2022. u 09:55

STRANI državljani, njih 37, čije je doseljavanje u naselje Kula u Istočnoj Ilidži uznemirilo žitelje, iseliće se tokom februara.

ЈЕВРЕЈСКИ ТАЛИБАНИ ОДЛАЗЕ У ФЕБРУАРУ? У Источној Илиџи, наводно, припадници радикалне верске групе Лев Тахор

Foto Privatna arhiva

To je saopšteno iz Službe za poslove sa strancima čiji su inspektori obavili inspekcijski nadzor u dva privatna objekta u Ulici Meše Selimovića, gde su oni živeli, a čiji je vlasnik S. V., državljanin BiH. On je, kako je, takođe saopšteno, prekršajno sankcionisan zbog njihovog neprijavljivanja.

Ovo je, po svemu sudeći, epilog dešavanja koja su unela strah među stanovnike Istočne Ilidže, a istovremeno privukla pažnju celog regiona. Oni su, naime, tvrdili da im je život postao nemoguć otkad su se, krajem decembra, u noćnim satima u naselje Kula, naselili, navodno, pripadnici radikalne verske grupe Lev Tahor, poreklom iz Izraela, koje u javnosti često nazivaju i "jevrejski talibani".

Jedan od stanovnika naselja Kula kazao je da je ova grupa, koja se naselila u njihovom komšiluku, prema podacima na internetu, ekstremistička verska grupa, koja se suočila sa optužbama za otmice dece, pedofiliju, silovanja, sklapanja maloletničkih brakova, zlostavljanja dece.

- Grupa se često selila u pokušaju da pobegnu od državnih agencija za zaštitu deci zakona. Iz Izraela su proterani, deportovani su iz SAD, Kanade, Iraka, Irana, Rumunije, Turske, Albanije i Moldavije. Dostupne informacije lede krv u žilama, jer su čelnici ove sekte optuživani za teške zločine - ispričao je, ranije, zabrinuti građanin i dodao da im je posle obraćanja Policijskoj upravi Istočno Sarajevo rečeno da je najavljen dolazak grupe Jevreja.

I mališani doseljenika neobično obučeni, Foto Privatna arhiva

Drugi žitelj naselja ističe da su oni, zaista, najpre mislili da su to Jevreji, dok nisu uočili kako su obučeni.

- Žene i devojčice su obučene u burke, pokrivene. Muškarci i dečaci su obučeni isto. Stalno nas posmatraju. Čim otvorim vrata od kuće, shvatim da me jedan od njih gleda sa terase ili iz dvorišta. Osećam se uznemireno i zabrinuto. Plašimo se za decu - govori drugi sagovornik.

- Brzo sam shvatio o kojoj je ekstremističkoj grupi reč jer sam na internetu pronašao fotografiju sa aerodroma u Istanbulu od 4. novembra 2021. na kojoj sam jasno prepoznao dvojicu koje sada, svaki dan, viđam u komšiluku.

O svemu je bio upoznat i načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, koji je održao sastanak sa meštanima.

- Odmah posle tog sastanka kontaktirao sam sa Službom za poslove sa strancima BiH i MUP Srpske - kaže Božović za "Novosti".

- Kontaktirao sam i s vlasnikom kuće koji mi je rekao da ovi stranci treba sredinom februara da napuste BiH i da im neće produžiti usluge iznajmljivanja kuće.

Foto Privatna arhiva

Posle inspekcijskog nadzora, iz Službe za poslove sa strancima saopšteno je da je reč o porodicama sa maloletnom decom, državljanima SAD, Kanade i Gvatemale:

- Nije im prijavljena adresa boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, pa je obavljen razgovor sa S. V. o boravku stranaca u objektima u njegovom vlasništvu. On je prekršajno sankcionisan zbog njihovog neprijavljivanja. Budući da je reč o državljanima zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u BiH, oni imaju pravo na bezvizni boravak do 90 dana, u ovom slučaju do februara.

Istočna Ilidža, Foto M. Regoje

ZBOG STRAHA BI I KUĆE PRODALI

UZNEMIRENI građani naselja Kula u Istočnoj Ilidži, tvrdili su minulih dana kako plaše da će se još članova Lev Tahora doseliti i zatražiti azil, ako se ispostavi da im boravak ovde odgovara.

- Ako se nešto ne preduzme, prodaćemo naše kuće. Nećemo da živimo u sredini gde ne osećamo sigurnost za decu i porodice. Treba li da čekamo da se nešto desi? Nije im mesto ovde. Svi izgovori su neprihvatljivi, hoćemo rešenje - zaključuju naši sagovornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju