ZBOG PAPIRA STAN SVE DALJE: Problemi ratnih vojnih invalida oko uslova za stambeno zbrinjavanje

M. REGOJE

27. 12. 2021. u 18:23

RATNI vojni invalidi koji nisu bili stambeno zbrinuti u RS 2019. godine, dobili su rešenje u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, ali do danas nisu ostvarili svoja prava.

ЗБОГ ПАПИРА СТАН СВЕ ДАЉЕ: Проблеми ратних војних инвалида око услова за стамбено збрињавање

Foto: privatna arhiva

Tim rešenjem jedni bi dobili stanove, dok bi drugi dobili nepovratna novčana sredstva u iznosu do 8.000 KM za rekonstrukciju postojećih stambenih jedinica ili njihovu adaptaciju.

Među njima se našao i naš sagovornik, Srđan Jeremić, RVI iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i borac Vojske Republike Srpske, koji za "Novosti" kaže da uprkos rešenju iz 2019. godine, na njegovu adresu i dalje stižu dopisi iz resornog ministarstva i odeljenja za opštu upravu Opštine Istočno Novo Sarajevo o raznim drugim zahtevima.

Poraz za porazom

DVADESET osam godina sam ratni vojni invalid i nikad mi niko iz Boračke organizacije nije došao u kuću i pitao treba li mi nešto - kaže Jeremić. Dodaje da iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite zovu samo kad su u pitanju revizije, kao i da ima još hiljade ratnih vojnih invalida koji žive ovako, a neki i gore od ovog. - Demobilisane borce od sramote ne mogu ni pomenuti, njihova borba posle rata je poraz za porazom, nemaju posla, zdravlje uništeno, deca otišla u inostranstvo jer ovde nema posla za demobilisane borce i njihove porodice - zaključio je Jeremić.

Ističe da je u prethodnom periodu, od kada ova priča traje, već predao svu potrebnu dokumentaciju, ali na njegovu adresu je ponovo 17. decembra stigao dopis da dostavi novu dokumentaciju. - Čitava priča traje od 2019. godine, kada su nam tražili "milion" dokumenata i sve smo im predali, međutim ponovo su poslali novi zahtev za dopunu dokumentacije - kaže Jeremić.

Nakon što je sve ove dokumente slao, od Jeremića ponovo traže rešenje nadležnog organa o priznatom statusu RVI i statusu borca za podnosioca zahteva koje je prošlo postupak revizije, dokazno sredstvo kojim se dokazuje postojeća stambena situacija za sve članove zajedničkog domaćinstva, poput ugovora o podstanarstvu, kopije računa, ugovor o kupoprodaji i drugo, dokaz o vlasništvu ili posedu nekretnina pre 17. 8. 1990. za sve članove zajedničkog domaćinstva, uverenje o prijavi prebivališta sa podacima o prethodnim adresama prebivališta i dokaz o raspolaganju nekretninama i vrednost tih nekretnina za sve članove zajedničkog domaćinstva.

Foto: privatna arhiva

 

Jeremić ističe da se ovaj problem već predugo odugovlači iz nekog razloga, te da svaki put iznova traže neke nove dokaze i novu dokumentaciju kako bi se dodatno otežala mogućnost za dobijanje novca koji mu pripada.

Dodaje da je u ovakvoj situaciji veliki broj ratnih vojnih invalida širom Republike Srpske, koji zbog papirologije još nisu ostvarili svoja prava.

BONUS VIDEO:

KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici