BOGATSTVO RAZLIČITOSTI: Okrugli sto posvećen promociji obrazovanja Roma u Bijeljini

Novosti online

25. 12. 2021. u 22:22

GRADONAČELNIK Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima učestvovao je danas u vrtiću "Čika Jova Zmaj" na okruglom stolu i radionici "Bogatstvo različitosti" u okviru projekta "Da, to sam ja".

БОГАТСТВО РАЗЛИЧИТОСТИ: Округли сто посвећен промоцији образовања Рома у Бијељини

Foto: V. Mitrić

Projekat realizuje Udruženje "Porodični krug" iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" koji je održalo Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Gradonačelnik je istakao važnost obrazovanja i činjenicu da je važno savladati veliki zadatak - da obrazovanje bude dostupno našoj deci i da djeca budu što ravnopravnija u celom sistemu obrazovanja i u celom društvu.

- Ne smemo praviti razliku među decom, moramo ih tretirati jednako i ravnopravno. Nastavljamo praksu izdvajanja sredstava za romsku populaciju, rešavanje pitanja njihovog stambenog zbrinjavanja, inkluziju romske dece u predškolsko obrazovanje kroz projekat "Vrtić je i moje pravo" - rekao je gradonačelnik Petrović.

Foto: V. Mitrić

On se osvrnuo i na pomoć međunarodnih organizacija u pogledu rešavanja ključnih životnih pitanja Roma.

- Ističem saradnju sa Karitasom koji je podržao niz projekata vezanih za stambeno zbrinjavanje Roma izdvajanjem značajnih novčanih sredstva u tu svrhu - napomenuo je gradonačelnik.

U ime Udruženja "Porodični krug" govorila je Danica Mojić i ukazala na potrebu društvene i obrazovne inkluzije i pravu na obrazovanje svakog deteta, kako u Bijeljini, tako i u Republici Srpskoj.

Foto: V. Mitrić

- Veoma mali broj dece romske populacije je obuhvaćen predškolskim vaspitanjem. U osnovnim školama u Republici Srpskoj imamo 394 takve djece. Što se tiče vrtića, jako malo djece je obuhvaćeno ovakvim obrazovanjem, uglavnom je to putem projekata. Bijeljina je primjer dobre prakse, ali ipak moramo pitanje obrazovanja Roma staviti u okvire institucija.

Vrtić "Čika Jova Zmaj" je pokazao da potreba za uključivanjem romske dece u obrazovni sistem postoji, da svako dete ima pravo na obrazovanje, da moramo da razmišljamo o obrazovanju i vaspitanju dece iz osjetljivih kategorija - rekla je Mojićeva.

Današnjem skupu je prisustvovala i zamenik ombudsmana za decu Republike Srpske Jovanka Vuković, koja je ukazala na potrebu poštovanja prava deteta na obrazovanje iz Konvencije o pravima deteta i na probleme sa kojima se susreću deca iz osetljivih kategorija.

Foto: V. Mitrić

- Veoma je važno ostvarivanje prava na obrazovanje. To je jedan od preduslova za pravilan psiho-fizički razvoj dece i njihovu budućnost. Institucija ombudsmana za decu se susreće sa kršenjem prava na obrazovanje, ne samo romske populacije, već i dece iz drugih kategorija - dece sa smetnjama u razvoju, dece iz socijalno ugroženih porodica, jer se javljaju faktori koji ometaju njihovo obrazovanje - rekla je Jovanka Vuković.

Radmila Tubić, psiholog u udruženju „Otaharin“ je iznela podatke o broju romske dece koja su uključena u obrazovni sistem.

- Opšta je nezainteresovanost roditelja Roma da upisuju decu u sistem predškolskog obrazovanja jer ga ne tretiraju kao obavezno. U toku prethodne decenije se stanje malo popravilo u oblasti obaveznog obrazovanja, tako da 115 dece pohađa osnovnu školu, 11 pohađa srednju školu, dok je u vrtiću 3 upisanih Roma - navela je Tubićeva.

BONUS VIDEO: PATRIJARH POSETIO ZOOLOŠKI VRT - Sa decom iz Gline u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024