MELEMI STIGLI DO AUSTRALIJE: Marko Nikolić godinama se bavi organskom proizvodnjom kozjeg mleka

M. REGOJE

16. 12. 2021. u 08:30

MARKO Nikolić sa Sokoca godinama se uspešno bavi proizvodnjom kozjeg mleka, sira i surutke, za koje kaže da su prava riznica zdravlja.

МЕЛЕМИ СТИГЛИ ДО АУСТРАЛИЈЕ: Марко Николић годинама се бави органском производњом козјег млека

Foto Privatna arhiva

Marko je svoje putovanje u svet kozarstva započeo sa jednom kozom, Belkom, od koje se sadašnje stado, od oko 30 grla, uglavnom i razrodilo.

- Da bismo proizveli dobar kvalitet kozjeg mleka, mora da postoji velika ljubav prema ovom poslu - ističe Nikolić za "Novosti", i dodaje da bavljenje kozarstvom ne preporučuje nikome ko ne oseća ljubav prema životinjama.

Ovakav tip proizvodnje, kaže, zahteva određena znanja, ali i mnogo truda.

- To je životinja koja ima i svoje prednosti i mane, životinja koja može biti divlja, ali i veoma pitoma, tako da to mora biti spoj nauke i stočarstva - ističe Nikolić.

On kaže da, osim njega, u ovoj lokalnoj zajednici postoji još ljudi koji se bave kozarstvom, ali da se oni tom proizvodnjom bave isključivo za svoje potrebe.

- Ljudi obično drže po dva-tri grla, retko ko bude sa stadom od 8 do 12 časova na ispaši po svim vremenskim prilikama - kaže Nikolić.

On tvrdi da čaša mleka od njegovih koza, koje su na ispaši, na pašnjacima iznad 1.000 metara nadmorske visine, na obroncima Romanije, sadrži više od 700 vrsta lekovitog bilja, a da kozji sir predstavlja pravu blagodet za organizam.

- Siguran sam potpuno u kvalitet mleka svojih koza zbog zdrave ishrane u kojoj nema veštačkih dodataka, ali i zbog dobrih higijenskih uslova u kojima borave. Kozji sir koji proizvodim je pravi delikates, jer sadrži brojne lekovite sastojke - rekao je Nikolić.

Za jedan kilogram kozjeg sira potrebno je 10 litara mleka. I pored toga cene mlečnih proizvoda sa njegove farme su dosta povoljnije nego na tržnicama.

- Prilikom formiranja stada odlučio sam se za domaću kozu belku, jer je pitomija i lakše se prilagodi uslovima na ovoj nadmorskoj visini - kaže Nikolić.

Pored standardnih mlečnih proizvoda, Marko pravi i meleme koje izvozi u zemlje regiona, Evrope, ali i u daleku Australiju.

Nikolić sa svojim proizvodom, Foto Privatna arhiva

OD VOZAČA DO FARMERA

PRE nego što je postao farmer, Marko je proveo 20 godina za volanom u domaćem saobraćaju i međunarodnoj špediciji.

- Baveći se prevozom, primetio sam da se iz Srbije izvozi kvalitetna roba u Evropu, a uvozi se dosta niža klasa svih proizvoda, pa sam odlučio da se posvetim proizvodnji zdrave hrane - kaže Nikolić i dodaje da mu nije dugo trebalo da se odluči kojim poslom će se baviti, pa se iz Čačka, gde je radio nakon izbeglištva, skućio na Sokocu i prelepoj Romaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri