NEUSTAVAN ZAKON O ĆIRILICI Dva člana vređaju Bošnjake i Hrvate

O.M.

23. 11. 2021. u 14:31

VEĆE za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da su ”Zakonom o ćirilici” povređeni vitalni nacionalni interesi hrvatskog i bošnjačkog naroda.

НЕУСТАВАН ЗАКОН О ЋИРИЛИЦИ Два члана вређају Бошњаке и Хрвате

Glas Srpske

Kako je saopštio Ustavni sud povreda je utvrđena u članu 10. i 14. stav 2. Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. To se odnosi na obavezu korištenja ćirilice na logotipima i nazivima kulturnih i drugihmanifestacija finansiranim iz javnih sredstava, kao i na propisane kazne za organizatore koji to nepoštuju.

- S obzirom na to da hrvatski i bošnjački narod svoj nacionalni identitet ne povezuju sa ćiriličkim pismom, te kako im je ovakvim propisivanjem uskraćena sloboda u izboru ispoljavanja ove identitetske odrednice, Veće je utvrdilo da je zakonodavac postupio suprotno obavezi da, na Ustavom utvrđen načini pod jednakim uslovima, obezbedi garancije očuvanja nacionalnog identiteta pripadnika svih konstitutivnih naroda - saopštio je Ustavni sud.

Pojašnjava se da sporni članovi Bošnjake i Hrvate dovode u neravnopravan položaj u uživanju prava garantovanih Ustavom.

- Istom odlukom utvrđeno je da odredbama čl. 3, 5, 8. i 9, kao i odredbama ostalih članova istog zakona, nisu povređeni vitalni nacionalni interesi Bošnjaka i Hrvata - navodi sud.

Zakon je usvojen 15. septembra na Posebnoj sednici Narodne skupštine RS, nakon čega su Hrvati i Bošnjaci pokrenuli postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da su oba naroda i pismo latinica dovedeni u diskriminatorski položaj.

- Ostali navodi iz obrazloženja Klubova delegata ne ukazuju na povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda posebno. Činjenica da se zakonodavac opredelio da uredi nematerijalno kulturno nasleđe, s kojim se identifikuje jedan narod, propuštajući da istim zakonskim rešenjem uredi nasleđe druga dva naroda ne predstavlja, samo po sebi, povredu vitalnog nacionalnog interesa tih naroda - ističe US.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna