MOMKUJE SE OD MLEKA PA DOVEKA: U Velikim Banićima plač deteta se nije čuo u poslednjih 40 godina

R.Milović

24. 10. 2021. u 11:16

U VELIKIM Banićima, selu na tromeđi Čajniča, Priboja i Rudog živi Živko Simović (52) sa majkom Zorkom (84). On je najmlađi, a ona najstarija u Velikim Banićima.

МОМКУЈЕ СЕ ОД МЛЕКА ПА ДОВЕКА: У Великим Банићима плач детета се није чуо у последњих 40 година

Foto: R.M.

- Već sada me strah hvata od pomisli šta će biti samnom, kada za koju godinu postanem najstariji, to jest, jedini stanovnik Velikih Banića, jer se ovde niko od mlađih, sinova i kćeri, ovdašnjih staraca, davno otišlih u potrazi za boljim životom, ne vraća u Baniće. Ja sam ovde „devojka za sve“, kako u mojoj kući, tako i u selu. Oslonac, pomoćnik, sluga... Svadbe ovde nije bilo u zadnjih 40 godina, jer su devojke davno pobegle u gradove, a na selo neće ni jedna. Obišao sam sva sela na tromeđi Rudog, Čajniča i Priboja, pa i susednih Pljevalja, a devjke ni za „leka“ - kaže Živko Simović iz Velikih Banića.

Sreli smo se na Zaborku jednom od najvećih sela u Čajniču, do kojeg je Živko, do najbliže seoske prodavnice putovao dva i po sata.

Foto: R.M.

- Došao sam sa „Curom“ koja je već napunila 29 godina. Najstarija je i jedina u selu. Sada sa punim tovarom namirnica krećemo nazad u Velike Baniće. Kad je bila ždrebe, nazvali smo je „Cura“. Imam dakle curu, a devojku nikada nisam imao. Tako je od „mleka, verujem i do veka“ - zaključio je Živko.

Osim Velikih, Čajniče ima i Male Baniće, blizu granice sa opštinom Rudo, a i tamo, gotovo preslikana slika života u Velikim Banićima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

TERRA - PROJEKAT ZA KOJI ZNA CEO SVET: Kikinda je domaćin najveće svečanosti vajarske umetnosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna