DRAŠKO STANIVIKOVIĆ OBEĆAO: Podrška grada 1,2 miliona KM za poboljšanje demografske situacije

S. M.

10. 10. 2021. u 15:36

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković obećao je danas da će grad izdvojiti 1,2 miliona KM za 2.000 porodica za rođenje dece, što će biti značajna podrška za poboljšanje demografske situacije.

ДРАШКО СТАНИВИКОВИЋ ОБЕЋАО: Подршка града 1,2 милиона КМ за побољшање демографске ситуације

Foto: RTRS printskrin

Na skupu "Porodična šetnja" on je najavio da će grad svim porodiljama u ovoj godini za prvo i za drugo dete dati 250 KM za dan rođenja i kada navrši prvu godinu još toliko, odnosno ukupno 500 KM.

Draško Stanivuković je rekao da je za rođenje trećeg deteta i za njegov rođendan taj iznos 350 KM, odnosno ukupno 700 KM, dok će za četvoro, peto ili šesto dete majke dobiti 1.000 KM za dan rođenja i isto toliko za prvi rođendan.

On je rekao da su to značajne stvari i da će ovim demografskim podrškama biti obuhvaćeno oko 2.000 porodica.

- Svako dete koje je rođeno od 1. januara ove godine, od 21. oktobra kreću prijave, a majke koje se porode posle ovog datuma imaju rok za prijavu od 60 dana - rekao je Stanivuković.

On je u obraćanju u Domu omladine rekao da je demografska politika suština svih politika i da bez ljudi, dece i porodica nema ničega.

Članovi banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" danas su povodom Nedelje deteta, zajedno sa gradom Banjaluka, organizovali prvu "porodičnu šetnju" koja je uprkos kiši okupila veliki broj roditelja i dece.

Porodična šetnja" počela je simbolično u 11.55 časova, a kretala se od Narodnog pozorišta Republike Srpske, Gospodskom ulicom do Doma omladine, gde je održan zabavni program.

Predsednik Udruženja Jovan Radovanović rekao je da je glavna misija ovog događaja da se pokaže sva lepota i snaga porodice, kao i da se podigne svest građana o značaju dece i njihovog mjesta u zajednici.

- Porodica je nešto čime treba da se ponosimo - naveo je Radovanović.

On je naglasio da se Srpska suočava sa problemom pada nataliteta i činjenicom da mladi sve više napuštaju zemlju i odlaze u inostranstvo.

- Porodica je nešto čime treba da se ponosimo. Samo ujedinjeni možemo da ojačamo instituciju porodice, da podstaknemo podelu odgovornosti između roditelja i društva i da pružimo jedni drugima podršku u ostvarivanju onoga što je najbolje za našu decu - istakao je Radovanović.

Mališane, ali i njihove roditelje su u Domu omladine zabavljali "Fazonko", Dečiji hor "Vrapčići", Kulturno-umetničko društvo "Pelagić", a mogli su se družiti i sa brojnim maskotama iz crtanih filmova.

U banjalučkom Udruženju porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus"ima 800 registrovanih porodica.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)