ČVRSTO UZ MATICU: U Ugljeviku obležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)

V. MITRIĆ

15. 09. 2021. u 18:13 >> 20:06

UČENICI Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas” iz Ugljevika, sa predstavnicima lokalne vlasti, defileom i školskim časom posvećen proboju Solunskog fronta kod Spomen-obiležja poginulim borcima Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

ЧВРСТО УЗ МАТИЦУ: У Угљевику облежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)

Foto; V. Mitrić

Direktor Srednjoškolskog centra Stevo Benović kaže da je danas u svim odeljenjima posvećen jedan čas današnjem prazniku srpskog naroda.

- Obeležavaćemo ovaj datum svake godine, jer je ovo praznik svog srpskog naroda - rekao je Benović.

Zamenik načelnika opštine Ugljevik Vanja Zekić rekla je da se danas vijore zastave kako u ovoj opštini tako i širom Srpske i tamo gde živi srpski narod.

- Posebno je zadovoljstvo što smo zajedno sa učenicima, mladim ljudima, obeležili ovako značajan datum - rekla je Zekićeva.

JUNACI NAS UČE: U ugljevičkom hramu obeležen Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

U ugljevičkom hramu Svete Petke Paraskeve je arhijerejsko namesništvo ugljevičko-janjsko obležilo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U hramu su se okupili predstavnici lokalne vlasti, političkih partija, Policijske stanice Ugljevik kao i humanitarnih organizacija ove podmajevičke opštine.

Arhijerejski namesnik ugljevičko-janski protojerej Aleksandar Tešić čestitao je svima Dan srpskog jedinistva, slobode i nacionalne zastave i poželio da bude Bogom blagosloven današnji praznik, da se slavi dugo godinu u dobru, zdravlju, miru i ljubavi sa svima.

- Zajednički praznik svih Srba slavi se na godišnjicu proboja Solunskog fronta. Verujem da je svako u svojim rukama imao štivo od poznatih književnika, koji su se trudili da od zaborava istrgnu podvige naših junaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana, Solunskog fronta čim se rodoljublje, junaštvo i žrtvom i danas napajaju pokoljenja - rekao je Tešić u propovedi.

On je podsetio da je srpski narod u Prvom svetskom ratu doživeo strahovita stradanja u kojem je poginula svaka druga muška glava.

- Tada su naši preci doživeli veliko mučeništvo, golgotu, ali ih je sve zajedno grejala ljubav prema otadžbini i ognjištu. U reč ognjište i otadžbina bile su satkane sve njihove želje, zebnje, radosti i brige - rekao je Tešić. - Pre svega moramo se ugledati na njihovu nepokolebljivu ljubav, veru i nadu u Boga, ljubav prema otadžbini uz spremnost na žrtvu. U očuvanju naših nacionalnih interesa potrebni su nam i saveznici kao što su i oni tada imali ali i stručni i kompetentni ljudi na svim ključnim pozicijama.

A kao najvažnije Tešić je istakao brigu o porodici i potomstvu, biološkom opstanku srpskog naroda, te kao primer naveo velikog srpskog vojskovođu Živojina Mišića koji je bio trinaesto dete svojih roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri