NA SRPSKU BACILI TRI TONE URANIJUMA: U Istočnom Sarajevu obeležna 26. godišnjica NATO agersije na RS, ubijeno 59 osoba, a 119 ranjeno

S.M.

09. 09. 2021. u 20:58

MINISTAR rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas u Istočnom Sarajevu da se ne smeju zaboraviti žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj, ali ni oni koji su počinili zločin.

НА СРПСКУ БАЦИЛИ ТРИ ТОНЕ УРАНИЈУМА: У Источном Сарајеву обележна 26. годишњица НАТО агерсије на РС, убијено 59 особа, а 119 рањено

Foto: Srna

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske počelo je na groblju u Grlici, u Istočnoj Ilidži, pomenom i polaganjem cveća na spomenik sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac, koji su bili među prvim žrtvama bombardovanja. Potom je u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima služen parastos za sve Srbe ubijene u NATO agresiji na Republiku Srpsku, nakon čega su se u porti obratili prisutni zvaničnici i održan prigodan umetnički program.

Milunović je podsetio da je u napadu Alijanse krajem avgusta 1995. godine stradao veliki broj ljudi, kao i da je nanesena neprocenjiva materijalna šteta i trajno kontaminirano zemljište na koje su bačene bombe sa osiromašenim uranijumom.

- Broj od 59 poginulih i 119 ranjenih vojnika i civila nije konačan jer se u tom haosu nisu mogli precizno utvrditi podaci - istakao je Milunović i dodao da će Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi bio utvrđen tačan broj poginulih i ranjenih.

Milunović je naveo da je NATO prilikom bombardovanja Republike Srpske upotrebio više od 400 najmoćnijih letelica, od kojih su 222 borbene, te bacio na Srpsku i položaje Vojske Republike Srpske 1.026 bombi sa osiromašenim uranijumom.

Istraživanja su pokazala da je u bombama bilo ukupno oko tri tone osiromašenog uranijuma.  

- Za bombardovanje je 15 zemalja pružilo logistiku, a u bombardovanju su učestovali SAD, Velika Britanija, Španija, Italija, Nemačka, Turska i Holandija - precizirao je Milunović.

Predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman je najavio da Grad Istočno Sarajevo planira iduće godine da podigne u Istočnom Sarajevu spomenik u znak sećanja na žrtve NATO ageresije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)