ISTRAGA PROTIV DOBOJSKIH ŠLJUNKARA: Okružno tužilaštvo podiglo optužnice za devastaciju zemljišta oko reke Bosne

Lj. ĐURIĆ

16. 08. 2021. u 07:13

OKRUŽNO javno tužilaštvo Doboj će, po krivičnoj prijavi neformalne grupe građana "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu reke Bosne", za devastaciju 1.500 hektara poljoprivrednog i priobalnog zemljišta kod Doboja, dovesti krivce pred lice pravde.

ИСТРАГА ПРОТИВ ДОБОЈСКИХ ШЉУНКАРА: Окружно тужилаштво подигло оптужнице за девастацију земљишта око реке Босне

Uništeno područje kod Doboja / Foto Lj. Đ.

To bi se moglo zaključiti nakon informacija iz dobojske Policijske uprave, koje je od Tužilaštva dobila nalog da istraži navode o nezakonitim radnjama u koritu i oko korita reke Bosne na području Osječana i Bušletića.

Policijska uprava je OJT podnela Izveštaj o izvršenom krivičnom delu protiv M. P. sa područja Doboja zbog sumnje da je protivzakonito eksploatisao prirodna bogatstava i dobra od opšteg značaja uz nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i protiv N. P. sa područja grada Doboja, zbog sumnje da je nezakonito postupao u privrednom poslovanju.

- Za prijavljena lica postoji sumnja da su kao odgovorna lica preduzeća "Plosko" iz Osječana u neutvrđenom vremenskom periodu pa sve do 13. aprila ove godine, u sticanju koristi, bez odobrenja nadležnog ministarstva vadili šljunak iz poljoprivrednog zemljišta. Za to nisu plaćali utvrđene naknade čime su uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod RS i Grada Doboja - naveli su iz dobojske PU.

Osim ove dvojice, tužilaštvo je protiv odgovornih lica u još tri preduzeća preduzelo mere za kažnjavanje i njih očekuje skori početak suđenja.

- Za nezakonito vađenje i prodaju šljunka i peska u predmetima DOO "Bajkovača" Kožuhe, "Geosfera" Osječani Gornji i "Rašo" Doboj tužilaštvo je podiglo optužnice koje su potvrđene u nadležnom sudu - saopšteno je iz dobojskog OJT.

U neformalnoj grupi građana ističu da su razmišljali da u krivičnoj prijavi, osim N.N. lica kao izvršioce navedu i odgovorne u institucijama koji su bili dužni da spreče da ne dođe do tog ekocida.

- To ne znači da to nećemo učiniti u narednom periodu kada vidimo kako će se situacija razvijati oko procesuiranja do sada osumnjičenih i optuženih - kaže članica grupe Jadranka Petrović.

NASTAVLjENO VAĐENjE ŠLjUNKA!

NEFORMALNA grupa građana su javnim prozivanjem "Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Doboju?" najpre obratila nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, Ministarstvu energetike, JU "Vode Srpske" i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

- Napravili smo prvih dana avgusta nove snimke, kojima smo dobili potvrde da se eksploatacija nastavila, čak smo uočili vađenje šljunka iz kratera od strane bageriste iz obližnje šljunkare i uslediće nove prijave nadležnima - rekla je Jadranka Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!