OPTUŽNICE ZA EKOLOŠKU KATASTROFU: Dobojsko tužilaštvo u ofanzivi protiv nesavesnih šljunkara sa tog područja

Lj. ĐURIĆ

15. 05. 2021. u 07:13

ZA brutalnu devastaciju 1.500 hektara poljoprivrednog i priobalnog zemljišta uz reku Bosnu, u širem području Osječana kod Doboja, Okružno javno tužilaštvo Doboj podiglo je optužnice protiv odgovornih lica u tri privredna društva.

ОПТУЖНИЦЕ ЗА ЕКОЛОШКУ КАТАСТРОФУ: Добојско тужилаштво у офанзиви против несавесних шљункара са тог подручја

Devastacija područja kod Doboja / Foto Grupa

- Za nezakonito vađenje i prodaju šljunka i peska u predmetima D. O. O. "Bajkovača" Kožuhe, "Geosfera" Osječani Gornji i "Rašo" Doboj ovo tužilaštvo podiglo je optužnice, koje su potvrđene od nadležnog suda - stoji u odgovoru iz dobojskog OJT neformalnoj grupi građana sa područja Doboja, Vukosavlja, Modriče i Šamca, koji se bore za kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu reke Bosne.

Tužilaštvo time nije stavilo tačku na procesuirnje nelegalnog šljunčarenja na području Doboja, navodeći da ima još šljunkara i njihovih vlasnika, koji su predmet istrage. Dobojsko tužilaštvo navelo je još četiri za koja su formirani predmeti i provere po njihovim zahtevima vrši Sektor kriminalističke policije PU Doboj.

- Ukoliko se potvrdi sumnja da je bilo propusta od strane nekih drugih lica u smislu zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja ista će biti predmet proveravanja - reakcija je tužilaštva na deo prijave Grupe da su za devastaciju zemljišta kod Doboja odgovorni i nadležni organi koji su bili dužni da spreče i prijave ta krivična dela.

Podsećamo, neformalna grupa građana je prozivanjem "Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Doboju?" putem otvorenog pisma i nizom fotografija devastacije obratila se nadležnim ministarstvima, JU "Vode Srpske" i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Devastacija područja kod Doboja / Foto Grupa

Argumentovano je u prijavi navedeno da građani smatraju da kod Doboja postoje obeležja protivzakonitog zauzimanja i eksploatacije prirodnih dobara, i ukazali da su ujedno počinjena i druga krivična dela iz KZ RS, poput zloupotrebe položaja, utaja poreza, primanje i davanje mita...

BAHATO PONAŠANjE I NAPADI

PREMA tvrdnjama iz Inspektorata RS, šljunkari su pokazivali bahatost i njihovim inspektorima često nisu dozvoljavali kontrole, čak su i nasrtali na njih. Nedavno je direktor jednog od preduzeća, protiv čijeg odgovornog lica je OJT upravo i podiglo optužnicu, napao inspektora Dragana Despotovića, prilikom kontrole u Osječanima. Bilo je i slučajeva gde su im otimani mobilni telefoni, skidani točkovi sa automobila, pa su im čak i životi bili ugroženi pretnjom vatrenim oružjem...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona