SKORO 2.900 FUNKCIONERA KRIJE IMOVINU! Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine traži podatke i opominje čelne ljude

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 07. 2021. u 08:12

IAKO ih Izborni zakon BiH obavezuje, 2.100 lokalnih funkcionera kojima je mandat istekao 2020. godine, u predviđenom roku od 30 dana od dana prestanka mandata, nije dostavilo imovinski karton Centralnoj izbornoj komisiji, zbog čega im preti kazna od 300 do 3.000 KM.

СКОРО  2.900 ФУНКЦИОНЕРА КРИЈЕ ИМОВИНУ! Централна изборна комисија Босне и Херцеговине тражи податке и опомиње челне људе

Foto CIK BiH

Pored onih kojima je istekao mandat, izjave o imovinskom stanju CIK BiH nije dostavilo ni oko 800 funkcionera kojima je mandat započeo prošle godine i traje do 2024. godine.

Iz CIK BiH, koji su javno objavili sva imena i prezimena političara koji nisu dostavili imovinske karte, kažu da im preti novčana kazna.

- Pokušaćemo još jednom da se tim funkcionerima pre izricanja novčane kazne, putem opštinskih i gradskih izbornih komisija, uputi obaveštenje da izvrše zakonsku obavezu.

Rok će biti sedam dana od dana prijema obaveštenja ili će biti primenjene kazne - odlučeno je na sednici CIK.

Inače, društvo koje nije dostavilo imovinske kartone je šaroliko. Na spisku je nekolicina bivših odbornika SNSD, SDS, PDP u Banjaluci, kao i nekoliko načelnika opština iz Srpske, poput Milana Miličevića iz Teslića i Milovana Cicka Bjelice iz Sokoca.

Načelnik Miličević, koji se našao na spisku prozvanih od strane CIK BiH kaže da očigledno nešto nije bilo u redu prilikom onlajn slanja podataka, jer su isti otišli iz Opštine Teslić prema CIK BiH pre par meseci, ali da nisu dobili potvrdu da li su ti podaci stigli u CIK.

- Proverićemo još jednom sve i ponovo poslati podatke ako bude trebalo. Nema tu šta da se krije od javnosti i svi podaci izabranih funkcionera moraju biti javni - kaže Miličević.

Tanja Topić, Foto RadioSarajevo

Tanja Topić, politički analitičar kaže da dobar deo političara BiH spada u bogatu kastu društva.

- Mnogi su se bavljenjem politikom enormno obogatili. Nije tajna da je najunosniji biznis u BiH, ipak, politika i da ukoliko se njome baviš imaš velike šanse da se obogatiš - kaže Topićeva.

Topićeva ističe da deo političara ima ogromnu imovinu koju vode na rođacima, prijateljima i kumovima, a dobar deo bez skrivanja, na sebe.

- Ovi koji to skrivaju ne žele da budu transparentni i da pokazuju čime zaista raspolažu kako ne bi došli na udar javnosti, a deo njih smatra da su lokalni šerifi koji nikome nisu dužni polagati račune - istakla je Topićeva.

Foto Nezavisne Novine

NA SPISKU VIŠE OD 20 OPŠTINA

NA spisku CIK BiH gde se nalaze imena onih koji nisu dostavili imovinske kartone je više od 20 opština iz cele BiH iz kojih čak ima po desetak funkcionera koji kriju podatke. Takve su opštine Zenica, Kalesija, Novi Grad, Teslić, Bužim, Jajce, Vukosavlje....

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!