SASTANAK ZBOG INCKA: Skupština Republike Srpske raspravlja o zakonu o zabrani negiranja genocida, Dodik najavio - "Spremamo blokadu!"

Tanjug

26. 07. 2021. u 08:45

U NARODNOJ skupštini Republike Srpske danas će biti održan sastanak predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u RS.

САСТАНАК ЗБОГ ИНЦКА: Скупштина Републике Српске расправља о закону о забрани негирања геноцида, Додик најавио - Спремамо блокаду!

Foto: Novosti

Razlog okupljanja je odluka odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, da se u Krivični zakon uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Ovaj sastanak sazvao je predsednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, kako bi se usaglasili stavovi i odgovor na Inckovu odluku, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć za Tanjug da Republika Srpska sprema politički odgovor - blokadu institucija BiH dok se ne ukine odluka Incka i naglasio da izlaz iz takve situacije vidi u dogovoru.

Dodik je rekao i da Srbi nikada neće prihvati takvu realnost.

- Potpuno smo uvereni da je sva međanrodna pravda kreirana posle rata da dodatno osudi Srbe i kvalifikuje ih upravo kao što je Incko pokušao - rekao je Dodik.

Dodik je za Tanjug rekao i da odlazeći visoki prestavnik nametanjem zakona o kažnjavanju negiranja genocida nastoji da spreči razotkrivanje međunarodne prevare.

Dodik kaže da je izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine pokazao da ispred tih događaja ne može da stoji reč genocid.

- Našili smo i više od 400 ljudi sahranjenih u Potočarima prikazani su kao stradali civli, a bili su vojnici ili su i danas živi - rekao je Dodik koji je naglasio da RS sprema blokadu institucija BiH kao politički odgovor na Inckov zakon.

Dodik je naglasio da ne misli da nije bilo strašnog zločina ali da on ne može da se kvalifikuje kao genocid.

- To je kompletna neistina koju žele prodati i zato ide taj Inckov zakon da se ne bi razotkrila međuarodna prevara - naveo je on.

Podsetio je i da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun naterao vladu RS da njegov izveštaj proglasi svojim zbog čega su imali posledice, a između ostalog služio je kao osnov za presuđivanje mnogim Srbima u Hagu.

Dodao je da su se mnoge stvari iskomplikovale iako je zakon ukinut pre tri godine. Dodik je naglasio da su komisiju formiranu da utvrdi šta se dešavalo na prostoru Srebrenice i Podrinja činili eminentni svetski stučnjaci iz Japana, SAD, Izraela, Italije koji su uložili autoritet da bi došli do istine.

- Žao nam je što Muslimani ne žele da prihvate da je samo u Srebrenici i Podrinju ubijeno oko 3.500 Srba. Za ta ubistva nema nijedne presude, ni Naseru Oriću koji je sam vršio zločine...presudite Biljani Plavšić koja se našla u istorijskom trenutku, a Oriću koji je kopao oči advokatu, njemu ne presuđujete - rekao je Dodik i naglasio da srpski narod na to neće pristati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)