UGINULO NAJMANJE TRI TONE RIBE: Završeno čišćenje posle nezapamćeng pomora u Prnjavoru, sledi analiza vode(FOTO)

N. ĐURIĆ

21. 07. 2021. u 18:29

U UTORAK je završeno uklanjanje ribljeg otpada u prnjavorskom robnjaku, čime je zaustavljeno dalje uginuće.

УГИНУЛО НАЈМАЊЕ ТРИ ТОНЕ РИБЕ: Завршено чишћење после незапамћенг помора у Прњавору, следи анализа воде(ФОТО)

Foto: N. Đurić

Iako neće biti poznato koliki je tačno pomor ribe, stečajna upravnica Nataša Kosić je potvrdila za „Novosti“ procenu da je, ipak, uginulo manje od pet tona šarana i druge ribe, ali ni da se ni najrelevantnije procene od tri tone ne mogu uzeti zvaničnim ni pouzdanim.

- Zaista je to teško utvrditi, jer riba nije odjednom, već je danima umirala. Mnogo toga je već u fazi raspada. Sve smo to propisno, u prisustvu inspektora, ukopali u jamu i posuli krečom. Uz očekivanu i obećanu pomoć opštine i drugih, nastavljamo dalje punom parom na sanaciji ribnjaka, da sačuvamo preostalu ribu i kako se ova katastrofa više ne bi ponovila - rekla nam je Kosićeva, uz najavu analize vode.

Saznajemo da su šestorica radnika po ugovoru, zbog nesnosnog smrada i zapuštenosti staza i bazena, teškom mukom akciju priveli kraju. Pogotvo je nesnosno bilo u Tovilištu 10. Iz tog bazena su ribokradice ispustile vodu, da bi lakše krali, i praktično ga pretvorile u stajaću vodu, odnosno močvaru i riblje stratište.

Totalna nebriga i „nečija“ očita namera da se nekadašnji gigant sroza i kupi za male pare, doveli su i do gotovo totalnog začepljenja dovodnih kanala tekuće vode iz Vijake i Ukrine.

Tako je sada prioritet njihovo otčepljivanje, za šta su potrebne nove količine nafte za mehanizaciju, kao i kreča. Krečom voda nije osvežavana čak pet godina, a u njoj riblja hranjena od 2019. godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio