NEZAPAMĆEN POMOR RIBE U KOLUBARI: Izlivene otrovne materije dovele do masovnog uginuća (FOTO)

B. Puzović

19. 07. 2021. u 16:35

U KOLUBARI, nizvodno od mosta u Divcima kod Valjeva, prema Slovcu, odnosno Lajkovcu, dogodio se pomor ribe, do sada nezabeležen u ovoj reci! Na potezu od samo stotinak metara, izvađeno je više od pola tone uginule bele ribe.

НЕЗАПАМЋЕН ПОМОР РИБЕ У КОЛУБАРИ: Изливене отровне материје довеле до масовног угинућа (ФОТО)

Foto: G. Ž.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici, policija je obavila uviđaj, za analizu su uzeti uzorci uginule ribe i vode, nizvodno od mesta gde se u Kolubaru uliva kanal iz farme junadi u mioničkom selu Radobiću, koja je vlasništvo firme “Stočar” iz Uba. Prema prvim procenama, pomor ribe dogodio se kada je u reku, najverovatnije, ispušten amonijak i osoka sa farme. Štetne materije juče su stigle nizvodno i do Lajkovca. Osnovno javno tužilaštvo u Mionici, saznajemo, protiv odgovornih će pokrenuti predistražni postupak.

- Trovanje je počelo u Divcima, najviše ribe uginulo je na potezu od Veselinovca do Mlađeva, voda je bila crna, sa izraženom penom na površini – objašnjava Dušan Novokmet, iz ribočuvarske službe firme “Cassini fishing”, koja se stara o Kolubari. - Analiza vode na licu mesta pokazala je da u reci nema kiseonika, dalje pretrage u nadležnoj laboratoriji će pokazati da li je bilo otrovnih materija, a uzorci uginule ribe poslati su u Veterinarski institut u Beograd. Utvrđujemo razmere štete izazvane pomorom ribe, koja je svakako ogromna. Najviše je stradao skobalj, klen i mrena, a iz Kolubare smo izvlačili i uginule primerke soma i sitnije bele ribe

INSPEKCIJSKI NADZOR

Utvrđeno je da je osoka iz sabirnog bazena farme ispuštana u kanal, koji u dužini od oko 1,4 kilometara vodi do reke Kolubare – stoji u izveštaju Republičkog vodnog inspektora Vesne Vujić. - U momentu pregleda, obustavljeno je dalje ispuštanje. Voda reke Kolubare nizvodno od uliva kanala je tamne boje, sa prisutnim mirisom stočne osoke, koja potiče iz kanala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati