VISOKI PREDSTAVNIK GENERATOR KRIZE: Lider Narodne partije Srpske o predlogu Rusije i Kine

S. M.

17. 07. 2021. u 19:39

PREDSEDNIK Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac rekao je da rusko i kinesko upućivanje rezolucije za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH pokazuje da u delu međunarodne zajednice postoje savesne zemlje koje znaju da je visoki predstavnik generator krize, nesporazuma i nedogovora u BiH. Banjac kaže za Novosti o da je to učinjeno napokon, te da se minuli rad visokih predstavnika negativno ispoljio na celu BiH.

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ГЕНЕРАТОР КРИЗЕ: Лидер Народне партије Српске о предлогу Русије и Кине

Foto: S. Mišljenović

– Više nego jasno je da su u proteklom periodu oni koristili ovlaštenja i kršili prava građana izlazeći iz okvira Dejtonskog sporazuma. Stav Rusije i Kine je da visoki predstavnik nije više potreban narodima u BiH, koji treba da se međusobno dogovore i da idu u tom pravcu, a ne da imaju tutora. Svaka zemlja koja ga ima ne može da ide napred, pa ni ka EU - rekao je Banjac koji je i poslanik u Narodnoj skupštini.

On je dodao da je paradoksalno da neke zemlje EU traže da postoji visoki predstavnik, iako BiH ne može s njim u EU. Govoreći o hapšenju direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića, osumnjičenog i za malverzacije u vezi sa falsifikovanom diplomom, Banjac je rekao da se i na tom planu može videti dosadašnji negativan uticaj visokih predstavnika.

– I OBA je formirana silom odluka visokog predstavnika, a to nije bilo u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Suština je da su oni nametali rješenja koja nisu funkcionalna, pa tako i na ovom planu. Jedna od nefunkcionalnih agencija je definitivno OBA - ocenio je Banjac.

Rusija i Kina podelile su članicama SB UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH. U nacrtu rezolucije se navodi da ovlaštenja data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)