I PORED STIPENDIJA NIKO NEĆE NA ZANATE: Šta su pokazali prvi i drugi upisni rokovi u srednje škole širom Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 07. 2021. u 08:12

U SREDNjIM školama u Srpskoj u toku je drugi upisni rok. I pored mesečnih stipendija Vlade RS od 100 maraka dok traje školska godina, svršeni osnovci nisu pokazali interes za deficitarna zanimanja, odnosno zanate.

И ПОРЕД СТИПЕНДИЈА НИКО НЕЋЕ НА ЗАНАТЕ: Шта су показали први и други уписни рокови у средње школе широм Републике Српске

Foto "Nezavisne novine"

Najviše slobodnih mesta po srednjim školama u RS ostalo je u poljoprivrednim, ugostiteljskim, građevinskim i politehničkim školama.

Iako su kuvari, konobari, modelari obuće, pekari, bravari, zavarivači, zanimanja koja nedostaju tržištu, velikog interesa među budućim srednjoškolcima nema. Stotine slobodnih mesta za ta zanimanja je ostalo u školama.

Sagovornici "Novosti" kažu da je razlog ignorisanja zanata na relaciji roditelji - poslodavci. Roditelji osnovaca tvrde da im deca kad završe zanate postaju jeftina radna snaga koju poslodavci malo plaćaju.

- Odlučili smo da je bolje da naša deca upišu medicinu, ekonomiju, mašinstvo i eletrotehniku odnosno informatiku, kako bi se školovali za bolje plaćene poslove - kažu roditelji.

S druge strane, poslodavci kažu da nije tačno da su zanati slabo plaćeni u RS i navode podatak da zidari, bravari, moleri, električari zarađuju duplo veće plate nego kancelarijski radnici.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da roditelji često biraju školu za decu, a posledica toga je da mnoga od te dece kasnije neće naći posao u svom zanimanju.

- Evidentno je da zanimanja kancelarijskog tipa imamo previše, dok nam zanata uvek fali - kaže Trivić.

On ističe da optužbe roditelja da su male plate kod zanata ne stoji, jer dobre zanatlije zarađuju i duplo više od raznih kancelarijskih poslova.

- Roditelji odgajaju decu da ne rade ništa. Ne možemo baš svi u kancelariji da radimo. Država i poslodavci su uradili sve da oživimo zanate - kaže Trivić.

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže da je prosvetni sektor napravio sve zajedno sa poslodavcima da unapredi školovanje za zanate i deficitarna zanimanja.

- Sad je na poslodavcima da platama zadrže ovaj kadar u RS - kaže Damjanović.

Iz Ministarstva prosvete RS kažu da je najveće interesovanje učenika i ove godine bilo za zanimanja u strukama zdravstvo, mašinstvo i obrada metala... Primetan je pad interesovanja za opšte obrazovanje (gimnazija).

ZANIMANjA

PREDLOGOM liste deficitarnih zanimanja u RS obuhvaćena su 23 zanimanja, 33 škole i 22 jedinice lokalne samouprave, a za 756 učenika prvih razreda biće obezbeđene stipendije u iznosu od 100 KM na mesečnom nivou i besplatan prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?