RASPUST ZA SAMO JEDNOG ĐAKA: Seosku školu na Zaborku kod Čajniča sada u životu održava Dragana Racković

R. Milović

05. 07. 2021. u 08:35

SEOSKU školu "Jovan Dučić" na Zaborku, udaljenu 20 kilometara od Čajniča, u kojoj je nekada bilo i do 400 đaka, sada u životu održava jedino Dragana Racković, od septembra učenica četvrtog razreda.

РАСПУСТ ЗА САМО ЈЕДНОГ ЂАКА: Сеоску школу на Заборку код Чајнича сада у животу одржава Драгана Рацковић

Foto R. M.

Već tri godine, ova devojčica, školske dane provodi u društvu sa učiteljicom Milicom Mićević, koja živi u Čajniču.

- Najgore je što ni u selu nema nijedne devojčice, ni mlađe ni starije od mene. Imam brata, učenika osmog razreda, koji već četiri godine putuje na relaciji Zaborak - Čajniče i obratno. Strašno je dosadno, monotono. Dosadno je i na času likovnog, a tek na fiskulturi.

Između škole i raspusta, nema gotovo nikakve razlike. Sve je tužno i dobro ružno - kaže za "Novosti" Dragana Racković.

Da ovaj od prethodnih raspusta bude veseliji, pobrinuo se Lune Pavičević, nastavnik u matičnoj školi u Čajniču, koji je osmogodišnju školu završio na Zaborku, a ove godine je otišao u penziju.

- Dragana je izrazila želju da uči da svira na instrumentima, istim onim na kojim sam i ja u njenim godinama svirao, a i generacija pre mene. Zasluge za to pripadaju nastavniku muzičkog Mirku Mašiću, koji je, nažalost, krajem prošlog veka, napustio Zaborak. Njegovim odlaskom, prestao je sa radom "Tamburaški orkestar" sa 20 instrumenata. Znalo se, svakodnevno je muzička sekcija vežbala po dva sata. Bili smo jedina seoska škola sa tamburaškim orkestrom na Gornjedrinskoj regiji, pa i šire. Imali smo i hor i folklor, što mnoge gradske škole nisu imale. Organizovali smo celovečernje koncerte - kaže za naš list profesor Lune Pavičević.

PREDSTOJE ČASOVI SVIRANjA

DO početka školske 2021/22. godine, uobičajenu, dugogodišnju monotoniju letnjeg raspusta na Zaborku sa 36 zaseoka, u kojima su davno prestale sa radom područne škole, sada će prekinuti, "taze" penzionr Lune, i ulepšati raspust Dragani, baš kao što je njegovoj generaciji to činio nastavnik muzike Mirko Mašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a