NE PRETE POPLAVE: Uskoro zaštitna služba za jezero Drenova iznad Prnjavora

N. ĐURIĆ

09. 06. 2021. u 09:19

PRNJAVORSKOM i derventskom kraju ne preti opasnost od poplava i nadošlog vodostaja, a uskoro će biti formirana upravljačko-zaštitna služba za jezero Drenova, koju će finansirati ove dve susedne opštine i preduzeće "Vode Srpske".

НЕ ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Ускоро заштитна служба за језеро Дренова изнад Прњавора

Foto N. Đurić

To je dogovoreno na sastanku u Prnjavoru, gradu ispod jezera koje se godinama nalazi u vrtlogu nehaja, oprečnih interesa i bez zaštite.

- Trenutno povećanje vodostaja na akumulacionom jezeru Drenova je normalan fizički proces, koji ni u jednom momentu nije ugrozio stabilnost brane ili povećao rizik od poplava - kaže načelnik Odeljenja za upravljanje vodama "Vode Srpske" Ozren Đurić posle sastanka sazvanog nakon prijave ribolovaca da je vodostaj povišen na jezeru.

On je ponovio da su brana i akumulacija jezera Drenova,među najvažnijim objektima u zaštiti od poplava ovog dela Krajine i Posavine.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš najavljuje da će opština u narednih desetak dana definisati uslove sporazuma koji će predvideti osnivanje upravljačko-zaštitne službe jezera Drenova.

- Zaključak sastanka je da jezero i brana moraju ostati u domenu zaštite od poplava i vodozahvat za našu opštinu. Smernice za gazdovanje i zaštitu jezera daće stručne službe "Voda Srpske" - očekuje Tomaš.

Inače, neverovatan je apsurd da jezero godinama nema zaštitnu službu, čija je voda, inače, rezervna varijanta u vodosnabdevanju Prnjavorčana.

INTERESI I PRIJAVE

I DOK su zabrinuti ribolovci prijavili da će povećan vodostaj ugroziti ekosistem u jezeru, sasvim oprečnog mišljenja su vlasnici mini-centrala, kojima nije u interesu da se voda tek tako ispušta iz jezera. Sportski ribolovci se jadaju da im nabujala voda plavi staze i onemogućava pristup obali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)