GODIŠNJICA SUDBONOSNE BITKE NA VUČIJAKU: Za odbranu Lipe život dao 171 borac, žrtva koja je stvorila Republiku Srpsku (FOTO)

Vid Blagojević

06. 06. 2021. u 17:18

NA KOTI Lipa, na planini Vučijak obeleženo je 29 godina od herojske odbrane prostora koji danas povezuje pet opština: Modriču, Brod, Doboj, Derventu i Vukosavlje.

ГОДИШЊИЦА СУДБОНОСНЕ БИТКЕ НА ВУЧИЈАКУ: За одбрану Липе живот дао 171 борац, жртва која је створила Републику Српску (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Služenjem parastosa u hramu Svetog kneza Jovana Vladimira i polaganjem cveća na spomen obeležja odata je počast stradalim srpskim junacima u borbi za Lipu i obeležen je Dan Vučijačke brigade. Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju "Koridor života", najslavniju bitku u otadžbinskom ratu.

- Te borbe '92. ovdje na Vučijaku prestavljale su mostobran za kasniju borbu, za proboj koridora i ukupno gledano za stvaranje Republike Srpske. Da se nije odbranila Lipa, pitanje šta bi bilo sa Republikom Srpskom - rekao je Željko Terzić predsednik BORS Modriča.

Da podsetimo, u prva tri meseca otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja, na planini Vučijak, na koti Lipa, zaustavljen je  prodor regularnih jedinica Hrvatske vojske i paravjnih muslimasnko-hrvatskih snaga iz pravca Broda i Dervente u dubinu srpske teritorije na Trebavi i Ozrenu. Za manje od tri meseca poginula su 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA, nadčovečanski braneći liniju odbrane dugu 25 kilometara.

Marko Goranović iz sela Vrela 21. maja te 1992 godine teško je ranjen nekoliko metara od crkve gdje je služen parastos. Ponosan je na borbu Srpskog naroda a toga dana se izuzetno dobro seća.

Foto: Vid Blagojević

- Granata je udarila u dud i odbila mi desnu nogu a levu je polomila. Nisam još bio pao u nesvest ali sam mislio da ću umreti. Tada sam rekao da mi pozdrave mojih pet sinova i ženu i nemojte napustiti Lipu, borite se - seća se Marko.  

Pošto nije bilo vozila njega su građevinskim kolicima vozili oko sedam kilometara do saniteta u Podnovlju gdje mu je ukazana prva pomoć. Slične ili iste su sudbine brojnih bivših boraca za Republiku Srpsku koji su nezadovoljni svojim statusom.

- NJihov status možemo popraviti samo izmenom sistemskih zakona u kojima će se u prvi plan staviti borac koji je stvarao Srpsku. Našu Republiku moramo ekonomski ojačati i na takav način ćemo je odbraniti ali i status boraca podići na viši nivo - reko je Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Inače u to vreme sa područja Dervente, Broda i bivše opštine Odžak proterano je preko 16 hiljada Srba, na Trebavu u srpska sela Vranjak, Koprivnu, Kožuhe i Osječane. Borba Vučijačke brigade za  kotu Lipa i planinu Vučijak simbol je borbe za slobodu Srba sa ovih prostora, a bitka za Lipu bila je prvi kamen temeljac za Republiku Srpsku. Zbog toga je ovo mesto SPC prgolasila za svetilište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)