HOĆU DA PLANETA BUDE VESELIJA: Nola Stepanović (10) pobedila na likovnom konkursu Biblioteke grada Beograda za decu iz dijaspore (FOTO)

Mala Nola Stepanović (10), Srpkinja koja sa svojom porodicom živi u Belgiji, na konkursu Dečjeg odeljenja "Čika Jova Zmaj" Bibilioteke grada Beograda, dobila je prvu nagradu u konkurenciji likovnih radova mališana iz dijaspore.

ХОЋУ ДА ПЛАНЕТА БУДЕ ВЕСЕЛИЈА: Нола Степановић (10) победила на ликовном конкурсу Библиотеке града Београда за децу из дијаспоре (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

- Zamislila sam da kuće budu sa svih strana različitih boja i da te boje budu svetle – kaže Nola u razgovoru za "Novosti", objašnjavajući ideju koja je vodila u realizaciji njenog ostvarenja.

Da nam s tim bojama i budućnost na planeti bude veselija.

Tema konkursa bila je "Kad porastem biću…". Nola je na crtežu ispisala šta zaista namerava da bude. 

- Želim da budem arhitekta, ali u slobodno vreme hoću da crtam umetnička dela – precizna je ova darovita učenica trećeg razreda Dopunske škole na srpskom jeziku "Ivo Andrić" iz Brisela.

Kod Nole, buduće arhitektice, kuće žive u ljudima, a ne ljudi u kućama.  

- Nacrtala sam naselje budućnosti, kako će izgledati kada ja budem bila arhitekta. Napravila sam drugačije i bolje modele – objašnjava.

Osim kuća, voli, kaže, da crta životinje i portrete. Njena učiteljica Jelena Stojanović je saznala za konkurs i pozvala đake da, ko želi, pošalje svoj rad. Noli se tema dopala i odlučila je da nešto nacrta. Ni slutila nije koje će to razmere da dobije.

- Nisam ni znala da se radi o konkursu iz cele Evrope, mislila sam da je reč samo o mojoj učionici! – kaže nam radosna laureatkinja koja budućnost predviđa u veselim i pastelnim bojama.

Nolini roditelji su došli u Belgiju iz Srbije, majka Izabela Ignjatović iz Niša, a tata Miloš Stepanović iz Mladenovca. Doselili su se 2012. godine, a posle Nole tu se rodila i njena mlađa sestra Eva (3).

- Nolu već dugo zanimaju crtanje, i umetnost u svakom smislu. Crta i na majicama, pravi objekte – kaže nam njena majka Izabela Ignjatović.

ĆIRILICA I FLAMANSKI JEZIK

- Živimo u Briselu, pa ne možemo uvek baš sve da ispratimo šta se dešava u Srbiji. Tako nas je o konkursu obavestila njena učiteljica, koja je primetila da lepo Nola crta. Naša kćerka pohađa dopunsku srpsku školu koja se održava svake subote. Tokom dva sata uče geografiju, istoriju Srbije, ćirilicu… U svojoj matičnoj školi, u Belgiji, nastavu pohađa na flamanskom jeziku – kaže njena majka Izabela.

Izabela je farmaceut, a Miloš programer. Ipak, čini se da je "povukla" na tatu koji, kako otkriva Nolina Mama, ima talenta za crtanje.

Svoj dar Nola neguje i na onlajn časovima sa nastavnicom crtanja Sandrom Tagić koju joj je u Mladenovcu pronašla baka. Crtanju se, na ovaj način, ističe Nolina majka, posvetila još od pandemije kovida. Druga deca u Mladenovcu likovni tečaj prate uživo, a Nola preko ekrana. Tako, na daljinu, ima i drugare u Srbiji.  

Roditelji poručuju da će sve učiniti da joj pomognu da na najbolji način neguje svoj talenat.

- Vidimo da joj se crtanje sviđa. Dok god joj to predstavlja uživanje, maksimalno ćemo joj pružiti podršku. Radujemo se njenim uspesima – naglašava ponosna majka.

FOTO: Privatna arhiva

Dok smo razgovarali, tata Miloš je čuvao malu Evu, ali nam se i on na kraju priključio.

- Bio sam prijatno iznenađen kada sam čuo da je nagrađena. Nola svemu daje umetnički ugao, šta god da radi, čak i kada sređuje svoju sobu - ističe.

U svojoj sobi je i osmislila koncept iz mašte koji namerava da primeni kad odraste. Doći će, valjda, i to vreme, da nam Nola i njoj slični u celom svetu budu arhitekte svetle budućnosti.

SRBIJA U SRCU

Nola jedva čeka da ode kod baka i deka u Niš i Mladenovac.

- Idem često kod njih, kad imamo raspust. Mnogo mi nedostaju. I tamo puno crtam – poručuje mala stanovica Brisela.

U DOPUNSKOJ ŠKOLI 54 UČENIKA

- Nolu sam upoznala kada se upisala u drugi razred Dopunske škole na srpskom jeziku "Ivo Andrić" u Briselu. Odmah sam primetila da se radi o vrednoj i snalažljivoj devojčici, britkog uma. Tada još uvek nisam znala u kom smeru će ići njena "posebnost". Međutim, posle svake pesme koju smo učili i teksta koji smo čitali, Nola je svojim ilustracijama sve zasenila i prevazišla svoj uzrast. Njen talenat je očigledan, što dokazuju i mnogobrojne nagrade koje je osvojila na likovnim konkursima. Pred Nolom je, sigurna sam, lepa budućnost, a roditelji i nastavnici su tu da joj pruže podršku – kaže nam njena učiteljica Jelena Stojanović.

Nastavu u Belgiji, inače, pohađa 54 učenika, u tri grupe, a predmeti su Srpski jezik i kultura izražavanja, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda. Škola ppstoji od školske 2004/05 godine, a cilj je, kako ističe nastavnica, negovanje srpskog jezika, kulture i tradicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)