KNEZ LAZAR ČUVA SVETINJU: Crkva Svetog apostola Marka u Šilovu jedna je od najlepših na Kosovu i Metohiji

Jelena Stojković

12. 04. 2024. u 18:46

HRAM Svetog apostola Marka na brdu iznad srpske enklave u Šilovu jedan je od najlepših i najuređenijih verskih objekata u ovom delu KiM. Pruža se predivan pogled na Šaru i Kosovsko-pomoravsku ravnicu.

КНЕЗ ЛАЗАР ЧУВА СВЕТИЊУ: Црква Светог апостола Марка у Шилову једна је од најлепших на Косову и Метохији

Foto: J. Stojković

Ipak, svetinja je često pod ključem, čak i u ovim danima pred Vaskrs kada sveštenik obilazi domove malog broja preostalih Srba u enklavama i sveti vodicu - nemoguće je sačuvati je od Albanaca kojima smeta sve što je srpsko.

Foto: J. Stojković

Spomenik knezu Lazaru prethodno bio postavljen u Gnjilanu

Mladići koji pomažu oko održavanja crkve kažu da je "ključ" jedini način jer je nedavno ponovo pokušano obijanje, a oštećen je i krst na kapiji.

U martu 2021. ova crkva našla se na meti pljačkaša. Tada su odneseni novac i vredno ozvučenje. Srbi ovog kraja nisu bogati, ali u privženi Crkvi i svetinje održavaju. Hram u Šilovu je izgrađen pre više od 20 godina. Na Markovdan se oko nje uvek okuplja mnogo vernika, a nisu retkost ni venčanja ni krštenja.

Foto: J. Stojković

Albanci nedavno oštetili krst na vratima porte

Od pre nekoliko godina Šilovo je poznato i po proslavi Vidovdana. Meštani su "udomili" monumentalni spomenik knezu Lazaru, koji je bio simbol Gnjilana, ali je 1999. porušen sa postamenta ispred Centra kulture i oštećen. Tada je prenet u bazu Kfora u nekadašnjoj kasarni u Gnjilanu, gde su ga stranci sačuvali od daljeg oštećenja.

Foto: J. Stojković

Svetinja je više puta bila na udaru Albanaca, pa mora da se zaključava

Potom je otpremljen u najbliže srpsko selo i postavljen u centru Šilova, pa premešten u crkvenu portu 17. juna 2007. Sa ovog mesta spomenik simbolično gleda u pravcu Prilepca (rodno mesto kneza Lazara). Zato se Srbi iz ovog kraja i oni koji su se odselili sa KiM, za Vidovdan okupljaju baš u ovom mestu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave