UDAR ANTISRPSKE ARMADE NA CRKVU: Nasrću na SPC zbog najavljene izgradnje hrama na Limanu u Novom Sadu (FOTO)

J. SIMIĆ

07. 03. 2024. u 14:55

SAMO nekoliko sati pošto su u utorak odbornici Skupštine Novog Sada usvajanjem Plana generalne regulacije područja "Štrand-Kabel", odobrili i izgradnju hrama posvećenog Svetim mučenicima bačkim, stradalim u zloglasnoj Raciji mađarskih fašista 1942, u novosadskom naselju Liman, u tom delu grada dogodio se incident: nepoznati muškarac sa kapuljačom na glavi, u prolazu je nasrnuo na sveštenika SPC i pobegao.

УДАР АНТИСРПСКЕ АРМАДЕ НА ЦРКВУ: Насрћу на СПЦ због најављене изградње храма на Лиману у Новом Саду (ФОТО)

Foto: Z. Grumić

Eparhija bačka saopštila je da je pred svedocima, ničim izazvan, muškarac udario sveštenika koji je obavljao redovne parohijske dužnosti i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu. Incident je prijavljen novosadskoj policiji, a do zaključenja našeg lista juče po podne nije bilo informacija o toku istrage.

Foto: Z. Grumić

Mesto na Limanu gde je napadnut sveštenik

- Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na SPC, naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne - navedeno je u oglašavanju za javnost Eparhije bačke u Novom Sadu.

Reči prekora iz sedišta Eparhije bačke odnose se i na medije i njihove pokrovitelje koji su, kako je navedeno, sve izražajnijim medijskim pohodima na SPC poslednjih dana svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu.

- Ova potreba građana Limana u kojem živi oko 30.000 stanovnika, odmah je zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani - upozorila je Eparhija bačka.

PIJU I VESELE SE PORED STRATIŠTA

PRVI urbanista Novog Sada Dušan Miladinović rekao je za portal "NS uživo" da se isti ljudi u poslednje četiri godine bune protiv svega i svačega, ali da ne vidi razlog zašto nekom nije po volji crkveni objekat.

- Protestovali su zašto je hram predviđen blizu Štranda, slučajno ili namerno zaboravljajući da je upravo Štrand bio stratište tokom Novosadske racije 1942. Njima očigledno ne smeta što se vesele i piju u blizini tog stratišta, ali im smeta crkva, što je apsurdno. Eto, bio je i napad na sveštenika na Limanu. Oni svojim nasilnim delovanjem pokušavaju da nešto preokrenu i to im je jedini način da dobiju svojih pet minuta - kazao je Miladinović. 

Povodom ovog neprijatnog događaja Eparhija je uputila poziv i svim društvenim činiocima, a posebno političkim partijama, medijima i nevladinom sektoru, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti "i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu".

Foto: Z. Grumić

Mesna zajednica Liman

Napad na sveštenika i gradonačelnik Milan Đurić ocenio je kao "proizvod užasne kampanje mržnje prema SPC, koju danima sprovode neke političke grupe i organizacije".

- Ne želim da prihvatim činjenicu da je u Novom Sadu sveštenim licima ugrožena bezbednost. Molim sugrađane da ne dozvole da nas dele neki politički motivisani pojedinci, da šire mržnju i bacaju ljagu na naš grad. Apelujem na nadležne državne organe da pod hitno privedu pravdi napadača na sveštenika - rekao je Đurić.

Dve službenice u Mesnoj zajednici Liman, kako su nam kazale "obe rođene Novosađanke" bile su neprijatno iznenađene vestima o incidentu.

- Svako ima pravo na svoje mišljenje o mestu izgradnje srpske pravoslavne crkve, ali napadati sveštenike, to do sada nije bio manir Novosađana - rekla nam je jedna od njih, a druga je zabrinuto promrmljala: "Valjda neće napasti i nas u nedelju na zboru koji su zakazali protivnici izgradnje hrama".

Foto: Eparhija bačka

STAV Sedište Eparhije bačke u Novom Sadu

Svoje viđenje izložio nam je i mladi par iz Užica koji se pre četiri godine doselio na novosadsko naselje Grbavica. Jučerašnji sunčani dan iskoristili su da sa kćerkicom prošetaju limanskim ulicama.

- Nepotrebno se javnost toliko ustalasala povodom najave izgradnje crkve. A sve je zapravo jednostavno: oni koji nisu religiozni neka gledaju na budući hram kao na bilo koji novi objekat koji će tu biti izgrađen. Nema potrebe za incidentima - kažu ovo dvoje ljudi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024